Erdogan se izvinio Putinu

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je pismo u kome mu se turski kolega Redžep Tajip Erdogan izvinjava zbog smrti ruskog pilota čiji avion je oborila turska vojska.

Erdogan

Erdogan je izrazio spremnost za obnovu odnosa sa Moskvom, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

„Šef turske države izrazio je svoje najdublje saučešće porodici i prijateljima preminulog ruskog pilota i rekao da mu je žao“, rekao je Peskov.

„Ja hoću još jednom da izrazim svoje saučešće i podelim bol sa porodicom poginulog ruskog pilota i kažem: izvinite. Svim srcem delim vašu bol. Porodicu ruskog pilota mi gledamo kao tursku porodicu .I u ime olakšanja te boli i težine nanete štete spremni smo na svaku inicijativu“, napisao je turski predsednik.

U pismu, Erdogan je nazvao Rusiju „prijateljem i strateškim partnerom“ Ankare, prenosi RT.

„Nikad nismo imali želju ili nameru da oborimo avion koji pripada Rusiji“, navodi se u pismu.

Dalje se opisuje kako su turski organi sa svom pažnjom, poštovanjem religioznih i vojnih procedura uzeli telo  poginulog ruskog pilota od sirijske opozicije i dopremili ga u Tursku. „Sav taj posao smo obavili na nivou dostojnom tursko-ruskih odnosa“, napisao je Erdogan.

On je naveo da se vodi sudska istraga protiv gradjanina Turske čije ime se dovodi u vezu s smrću ruskog pilota.

Turski predsednik, kako navodi Kremlj, izražava spremnost da „učini sve što je moguće kako bi se obnovili tradicionalno prijateljski odnosi izmedju Turske i Rusije  i kako bi zajedno reagovali na krizne situacije u regionu, borili se sa terorizmom“.

Rusija je uvela ekonomske sankcije Turskoj nakon što je 24. novembra 2015. godine na tursko-sirijskoj granici oboren ruski avion SU-24.

Zbog sankcija koje je Rusija uvela Turskoj, čak 4,5 miliona ruskih turista ove godine neće posetiti turske gradove i letovališta.

A, prema tvrdnjama turske opozicije sankcije će Tursku koštati 20 milijardi dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com