Obama neće da hakeriše Putina

Odlazeći američki predsednik Barak Obama odbio je predlog američkih specijalnih službi da se Rusija izloži sajber napadima.

Kako piše Njujork tajms, pozivajući se na svoje izvore, „neke varijante su bile otklonjene kao neefikasne, druge kao suviše rizične. Kad bi bilo moguće izabrati bolju varijantu, predsednik bi delovao odmah“, rekao je izvor Njujork tajmsa.

Američke specijalne službe sa velikom uverenošću ali bez konkretnih dokaza optužile su ruskog predsednika Vladimira Putina da lično stoji iza hakerskih upada u baze podataka Demokratske partije i ličnu e-mail prepisku poražene predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton. Ruski vrh je optužen da je direktno uticao na rezultate predsedničkih izbora u SAD i doprineo pobedi Donalda Trampa.

Odlazeća američka administracija je najavila istragu ovih tvrdnji i preduzimanje odgovarajućih kaznenih akcija prema Rusiji. Medju mogućim merama, tvrdi Njujork tajms je prekid sajberskog rata ali pod američkim uslovima. Zatim otkrivanje tajnih računa poverljivih lica ruskog rukovodstva u zapadnim bankama ili zabrana ulaska u SAD saradnicima Glavne uprave Vrhovnog štaba (GRU) Rusije ili razotkrivanje veza Putina sa ruskim oligarsima.Sve su te mere zasad ocenjene kao neefikasne, tvrdi Njujork tajms.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com