Erdogan: BiH pokazala da je demokratska; Izetbegović: Bošnjaci branili Tursku kao svoju domovinu

Velike evropske demokratske države Nemačka, Holandija i Austrija smatrale su rizičnim da turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predizborni miting za dijasporu održi na njihovoj teritoriji, gde žive milioni Turaka, dočim su zaključile da ionako podeljenoj Bosni i Hercegovini još malo političkog rizika ne može škoditi.

Ključni političari BiH, pa ni izveštači sa lica mesta, nisu složni u oceni da li je danas u sarajevskoj dvorani „Huan Antonio Samaran“ na Zetri bilo više Turaka prispelih iz Zapadne Evrope ili je bilo više Sarajlija. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik veruje da je ipak bilo više Sarajlija.

Banjalučke „Nezavisne novine“ nabrajaju da su na današnjem kongresu Unije turskih evropskih demokrata učestvovali Turci iz Nemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Švedske, Švajcarske, Italije, Madjarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Na skupu na kome su se vijorile turske zastave, pevala pesma posvećena turskom predsedniku i skandiralo „sultan Erdoan“, turski predsednik je, kako prenose banjalučke „Nezavisne novine“, rekao: “Bosna i Hercegovina je danas pokazala da nije demokratska samo na rečima nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne evropske demokratije pale na ispitu“.

On je rekao da se loše reči protiv njega u nekim zemljama dešavaju i zbog razjedinjenosti turske zajednice u tim zemljama i pozvao Turke na jedinstvo. Turke u Evropi da glasaju za Erdogana pozvao je i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

„Dragi prijatelji iz Turske i BiH dobro došli, drago mi je vidjeti izmiješane zastave BiH i Turske. Dugo smo mi zajedno i dobro smo živeli zajedno i dobro smo se borili zajedno. Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu“, rekao je Izetbegović koji je na skupu učestvovao sa suprugom Sebijom.

„Danas ne možete objasniti kako Turska uspijeva da nosi ovakvo breme i težinu. Toliko neprijatelja unutar sebe, na svojim granicama, sa milionima izbeglica o kojima skrbi kao o svom domaćem stanovništvu, Turska ne da se nosi s tim, nego dalje napreduje. Zato što vi sad imate čovjeka kojeg vam je Bog poslao, a ime mu je Redžep Tajip Erdoan. Kad vam Bog takvog čoveka pošalje imate obavezu da ga pomognete, da budete na pravoj strani, da prevagne prava strana. Malo nedostaje da prava strana prevagne, to su vaši glasovi Turaka iz Evrope. Budite uz svoga lidera, budite uz Tursku, budite uz pobjedu“, pozvao je Izetbegović, a prenose „Nezavisne novine“.

A Milorad Dodik:

„Erdogan je veliki državnik jedne velike zemlje i sve je to u redu do onog momenta dok ne osjetimo da predstavnici te zemlje pokušavaju da se na neki način uključe u unutrašnje odnose u BiH. To je ono mjesto gdje se treba zaustaviti i reći da je to neprihvatljivo”, rekao je Dodik i dodao da će tek da se vidi kakve su posledice današnjeg Erdoganovog mitinga u Sarajevu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com