EU obećala Crnoj Gori pare za autoput Mateševo – Andrijevica

Mada je u budžetu za 2024.godinu predvidela 500 miliona evra budžetskih sredstava za gradnju deonice Mateševo – Andrijevica, na autoputu kroz Crnu Goru prema Beogradu, Vlada Crne Gore se nije odrekla sredstava iz evropskih fondova kao izvora za finansiranje tog puta.

Prema saopštenju Vlade Crne Gore, Evropska banka za obnovu i razvoj dodeliće Crnoj Gori kredit od 200 miliona evra, a Evropska komisija grant od 40 odsto vrednosti projekta izgradnje te deonice odnosno izmedju 200 i 250 miliona evra.

Detalji granta, kao ni visina kamate na kredit još nisu poznati, ali predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić tvrdi da će procedure za dobijanje tih sredstava biti skraćene i uslovi kredita povoljniji od komercijalnih.

Spajić je rekao da bi tender za izbor izvođača radova na ovoj deonici trebalo da bude objavljen sredinom ove godine po uslovima EBRD. Na tenderu će moći da učestvuju sva domaća i strana pravna lica, koja ispunjavaju uslove iz pretkvalifikacije,pa i kineske firme rekao je on.

Kako je saopštio direktor Monteputa Milan Ljiljanić, a preneli crnogorski mediji, gradnja deonice Mateševo – Andrijevica, duge 23 kilometra, mogla bi da počne krajem ove godine.

U februaru ove godine ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Filip Radulović rekao je da Crna Gora neće čekati na sredstva iz evropskog programa rasta za Zapadni Balkan nego će i bez njih graditi deonicu Mateševo – Andrijevica.

Ukazujući na porazne podatke Monstata o broju stanovnika na severu Crne Gore, Radulović je rekao da Crna Gora ne može više da čeka na evropska sredstva.

„Kad se završi studija izvodljivosti, super, apliciraćemo i za ta sredstva“, rekao je tada Radulović, povodom predviđenih 500 miliona evra u budžetu za izgradnju deonice Mateševo – Andrijevica.

Prilikom posete Beogradu kila 2023.godine, predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da mu je domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će deonica auto – puta Požega – Pešterska visoravan ( Duga poljana) biti završena do kraja 2027.godine.

Milatović je tom prilikom izjavio da će Crna Gora nastojati da u istom vremenskom periodu završi drugu deonicu autoputa kroz Crnu Goru, do Andrijevice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com