EU odobrila senzacionalan dil nemačkih giganata RWE i E.ON

Dosadašnji najveći konkurenti na nemačkom tržištu struje neće to više biti.

Stroga evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vastager objavila je da u podeli uloga koju su dogovorili RWE i E.ON, pod odredjenim uslovima, nema narušavanja principe lojalne konkurencije, mogućnost izbora neće biti smanjena, cene neće biti povećane, garantuju obaveze koje su ove kompanije preuzele, rekla je ona.

Kad se dogovor realizuje, E.ON će, sa 14 miliona potrošača, postati ubedljivo najjači snabdevač strujom na nemačkom tržištu, preneo je informaciju DPA portal finanzen.net. U Evropi će E.ON imati 50 miliona potrošača.

Zbog toga su protestovala udruženja potrošača i Zeleni. Berze na novo strukturiranje dve nemačke energetske kompanije nisu reagovale.

Dogovor podrazumeva da RWE proizvodi struju, uključujući i struju iz obnovljivih izvora, i vodi veletrgovinu, a da je E.ON, koji više neće imati elektrane, transportuje i prodaje struju, gas i energetske usluge krajnjim korisnicima – domaćinstvima i firmama.

Najpre će biti razbijena na delove firma Innogy, kćerka firma kompanije RWE. E.ON će dobiti mrežu i poslove firme Innogy s krajnjim korisnicima, a RWE će, kako je saopšteno, već do kraja septembra dobiti eko poslove E.ONa, a što je pre moguće sledeće godine poslove s obnovljivim izvorima energije firme innogy.

E.ON će nekoj trećoj firmi morati da proda 34 stanice za punjenje električnih automobila u Nemačkoj kao i svoje poslove u Češkoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com