EU: Propao i Timermans, odluka o novom predsedniku EK 15. jula?

Šefovi država i vlada Evropske unije prekinuli su večeras pre ponoći svoj samit na kome je trebalo da utvrde zajednički predlog kandidata za novog predsednika Evropske komisije.

Sad slede bilatetalni razgovori Donalda Tuska sa svakom od članica, pa je moguće odlaganje odlučivanja o kandidatu sve do 15. jula, poziva se nemački tabloid Bild na neimenovane diplomate u Briselu.

Prema izvorima Bilda, iz igre je večeras, snažnim protivljenje Evropske narodne partije i zemalja Višegradske grupe, izbačen i navodno kompromisni kandidat holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Navodno su sada kao kandidati za kandidata u igri: Mišel Barnije, posrednik u pregovorima s Velikom Britanijom o Bregzitu, vd predsednika Svetske banke Kristalina Georgijeva, hrvatski premijer Andrej Plenković i, samo da na broju budu četiri kandidata i pravilno zastupljene žene, Kristin Lagard, šefica Medjunarodnog monetarnog fonda.

Kad se dosadašnji tok ovog novog briselskog haosa uzme u obzir, teško da će kandidat moći da bude Francuz, ako nije mogao da bude Nemac… Tako da se šanse hrvatskog premijera Andreja Plenković sudaraju samo s već završenim izborom hrvatske ministarke inostranih poslova Marije Pejčinović Burić za generalnog sekretara Saveta Evrope Ili, kako bi rekao sam Plenković, nerealno je očekivati da Hrvatska skine sav evropski šlag.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com