Orban, Moravjecki, Borisov, Janša, Plenković, istočna Evropa protiv Merkel!

Evropska narodna stranka i istočno evropske države članice EU danas su odlučno istupile protiv dogovora iz Osake (?) Angele Merkel, Emanuela Makrona, Pedra Sančeza i Donalda Tuska o socijaldemokrati Fransu Timermansu, kao kompromisnom kandidatu za predsednika Evropske komisije.

„Koga je u Osaki predstavljala Angela Merkel, to pitanje, koje se koliko juče nije moglo ni zamisliti, postavili su na sastanku Evropske narodne stranke Bojko Borisov (Bugarska), Janez Janša (Slovenija), Andrej Plenković (Hrvatska), Mateuš Moravjecki (Poljska), Leo Varadkar (Irska), a Viktor Orban, koga je zastupao Borisov, uputio je oštro pismo. Orban je ocenio da bi bila ‘istorijska greška’ da se ‘najvažnija funkcija prepusti našem najvećem rivalu“.

Teško da je ovim protivljenjem u igru vraćen kandidat narodnjaka, praktično prigovorima o neiskustvu i nekompetentnosti poniženi Nemac Manfred Veber (CSU), ali karte jesu nanovo promešane do nepredvidljivosti ishoda: istok-zapad, žene-muškarci, naprednjaci-socijaldemokrate-liberali, znanje stranih jezika, poznavanje evropskih institucija…

Kao prvo, posle zdravstvene, Angela Merkel je pokazala i političku slabost inače ne bi bez velikog otpora prihvatila princip, koji je zapad uspešno prodavao nama na Balkanu, da nije pobedio onaj ko je pobedio, nego onaj o kome se dogovorimo.

Drugo, evropske narodnjačke stranke, kandidaturom Vebera su pokazale jedan od razloga zašto i u Evropi i u Nemačkoj pobedjuju sa sve slabijim rezultatom. Nemaju pravog kandidata. A to je i jedan od razloga što Angela Merkel nije istovremeno kad i sa funkcije šefa nemačkih demohrišćana odstupila i sa, funkcije nemačke kancelarke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com