EU: Gospodja, koja bi mogla da pokvari sve

Ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona je pobedila: ključna pozicija predsednika Evropske komisije neće biti popunjena po automatizmu nego će pripasti kandidatu koji uspe da obezbedi najveću podršku medju članicama i najjačim poslaničkim grupama u Evropskom parlamentu.

Dakle, to što je Evropska narodnjačka partija, i pored značajnog gubitka, ostala najjača poslanička grupa u EP ne znači da bi njen kandidat Nemac Manfred Veber trebalo automatski da postane šef Evropske komisije i naslednik Žan Klod Junkera.

Pošto je pitanje ključnog principa rešeno, rastu šanse kandidatkinje evropskih liberala, Dankinje Margaret Vestager, da postane šefica Evropske komisije.

Tim pre što je tokom sinoćnjeg sastanka šefova država i vlada 28 članica EU istaknut i zahtev da od četiri glavne funkcije u EU (predsednik Evropske komisije, predsednik Evropskog saveta, šef Evropske centralne banke i komesar za spoljnu politiku) dve svakako pripadnu ženama.

Francuski predsednik Emanuel Makron je, sem toga, insistirao da se u kadrovskoj kombinatorici vodi računa o geopolitičkoj zastupljenosti, ali i interesima manjih članica. Oba kriterijuma idu na ruku Vestagerovoj.

Margaret Vestager je od 2014. godine bila na mestu evropskog komesara za zaštitu konkurencije i donela je nekoliko veoma zvučnih odluka.

Pre svih, planetarno poznatom učinila je Vestager kazna koju je izrekla američkim kompanijama Gugl, Epl, Majkrosoft i – naplatila je.

Ogromnu reakciju u samoj Evropskoj uniji izazvala je odlukom da zabrani integraciju francuske firme Alstrom i nemačke firme Siemens.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com