F16: Hrvatska dala rok Izraelu!

Ministarstvo odbrane Hrvatske uputilo je zahtev izraelskoj državi da ga do 11. januara službeno obavesti da li Hrvatskoj može isporučiti višenamenske avione F16 Barak u skladu sa zahtevima transparentnog medjunarodnog tendera.

Kako prenosi Jutarnji list, jutros je zasedala i Vlada Hrvatske i potvrdila ranije izneti stav hrvatskih zvaničnika, da Hrvatska može prihvatiti samo američke  avione modernizivane izraelskom opremom, a da je ugovorna obaveza izraelske strane da za to dobije saglasnost SAD.

„Vlada čvrsto stoji kod odluke da možemo ići u realizaciju isključivo onakve ponude kakva je bila prihvaćena i predložena od stručnog tima Ministarstva odbrane. Sve ostalo zahtjevat će našu odluku da se taj proces poništi, a nakon toga ćemo donositi odgovarajuće odluke kako dalje u vezi te strateške odluke“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Na spekulacije o odgovornosti pa čak i ostavci hrvatskog ministra odbrane, odgovorio je ranije sam ministar Damir Krstičević:

„Ne vidim zbog čega sam odgovoran? Što jačam hrvatsku vojsku? Što je moderniziram?Što smo vratili vojsku u Varaždin?“, pitao se Krstičević.

Hrvatska je sa Izraelom ugovorila kupovinu 12   vojnih aviona F16, čiji je proizvodjač američka kompanija Lockheed Martin, a stari su izmedju 25 u 30 godina. Izrael je na hrvatskom tenderu učestvovao s američkim avionima u koje je ugradjeno 17 izraelskih modernizacija. Tako da originalnih 12 aviona F16 C/D  staje 135 miliona dolara, a modernizovanih 12 F16 Barak staje 500 miliona dolara.

Prema navodima hrvatskih medija, F16 Barak u odnosu na osnovni model ima: pojačan motor, avioniku i elektroniku, dva dvoseda su i borbeni avioni sa sistemima za protivelektronsko delovanje. Dalje se navodi da F16 Barak nosi 4.760 kilograma goriva i naoružanja više nego američki original, može koristiti i američko i izraelsko naoružanje, uključujući tu i dalekometne raketne i protivavionske sisteme čiji je domet oko 300 kilometara.

One thought on “F16: Hrvatska dala rok Izraelu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com