Luvr u 2019: Slobodan ulaz prve subote, Leonardova retrospektiva

Pariski muzej Luvr od subote 5. januara uvodi slobodan noćni ulaz svake prve subote u mesecu.

Ovom novinom biće zamenjen slobodan ulaz nedeljom, od koga su najviše profitirali strani turisti, rekao je prvi čovek Luvra Žan Lik Martinez, a prenosi pariski Mond.

Martinez je rekao da će uz ovaj besplatan ulaz biti ponudjeno i stručno vodjstvo kroz neke sale za posetioce koji strahuju da se sami neće snaći.

Sem ove novine, Luvr, koji je tokom 2018. godine postao najposećeniji muzej na svetu, očekuje da će broj posetilaca 2019. godine dalje povećati retrospektivnom izložbom dela Leonarda da Vinčija, povodom 500 godina od smrti umetnika.

Prema rečima Martineza, Luvr je tokom 2018. godine povećao broj posetilaca, u odnosu na 2017, za 25 odsto i sa 10,2 miliona postao najposećeniji muzej na svetu.

Polovina posetilaca Luvra mladja je od 30 godina.

Godinu dana ranije je sa 8,1 milion posetilaca delio prvo mesto s Nacionalnim muzejem Kine.

Luvr je tokom poslednje dve godine uložio oko 60 miliona evra u modernizaciju svoje ponude i to, kako ističe Mond, pre svega zahvaljujući projektu Luvr Abu Dabi.

Mada stranci čine tri četvrtine posetilaca Luvra, pojedinačno su i dalje najbrojniji Francuzi – prošle godine ih je 2,5 miliona videlo Luvr.

Posle Francuza, najbrojniji su Amerikanci: sa 1,5 miliona američkih posetilaca Luvr s pravom nosi naziv najameričkijeg muzeja van Amerike.

Ali Amerikance ubrzano stižu Kinezi: pre pet godina nisu medju posetiocima Luvra bili ni medju prvih pet najbrojnijih nacija, a 2018. godine su na drugom mestu s gotovo milion poseta.

S obzirom da Kinezi u svetu ubedljivi vode po broju osoba koje putuju u inostranstvo – 129 miliona godišnje – Luvr na njih tek računa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com