Finansijska direktorka Huawei-a puštena uz kauciju

Sud u Vankuveru pustio je na slobodu finansijsku direktorku kompanije Huawei Meng Wanzhou (46) pošto je položila kauciju od 15 miliona kanadskih dolara (deset miliona evra), objavili su evropski mediji vest agencije Frans pres.

Meng Wanzhou je predala svoj pasoš, obavezala se na nošenje elektronske narukvice i vreme do razmatranja zahteva SAD za njenu ekstradiciju provodiće u kući svog muža u Vankuveru.

Očekuje se da razmatranje zahteva za ekstradiciju počne početkom februara.

Meng, kćer osnivača kompanije Huawei, uhapšena je 1. decembra u Kanadi na zahtev SAD koje je optužuju za kršenje američkih sankcija prema Iranu.

Veruje se da je njeno hapšenje vid američkog pritiska na Kinu pred početak američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Meng je uhapšena neposredno pošto su američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Djinping dogovorili 90-dnevno primirje u trgovinskom ratu dve zemlje.

U Ministarstvo inostranih poslova u Pekingu pozvani su, posle ovog hapšenja, ambasadori Kanade i SAD, kojima je uložen oštar protest, a u utorak je u Kini zadržan bivši kanadski diplomata Majkl Kovrig, bivši vicekonzul kanadske ambasade u Pekingu i bivši kanadski konzul u Hongkongu. Prema medijskim navodima, Kovrig je trenutno angažovan u Medjunarodnoj kriznoj grupi.

Kanadski premijer Džastin Trido potvrdio je hapšenje Kovriga.

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak izjavio da bi mogao lično da se uključi u postupak koji se vidi protiv finansijske direktorke kompanije Huawei, ako oceni da bi to koristilo pregovorima s Kinom.

One thought on “Finansijska direktorka Huawei-a puštena uz kauciju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com