Folksvagen i Dajmler pristali: Za ekološko poboljšanje 3.000 evra po dizelašu

Posle petočasovnog nadgornjavanja sa predstavnicima nemačke vlade, Folksvagen i Dajmler su pristali: učestvovaće u
finansiranju ugradnje opreme za neutralisanje azotnih oksida kod dizelaša s motorom standarda Euro 5 do iznosa od 3.000 evra po autu.

Mera će važiti samo za dizelaše registrovane u gradovima gde je zabrana ulaska ovih automobila već izrečena ili je zabrana na pragu.

Na taj način nemačka vlada i auto-industrija žele za preduprede zabrane ulaska starijih dizelaša, koje je prinudjen da izriče sve veći broj nemačkih gradova.

Takvim gradovima su se, piše list Velt, upravo pridružili Keln i Bon.

Za razliku od Folksvagena i Dajmlera, BMV je ostao pri stavu da taj izdatak ne bi rešio problem kvaliteta vazduha i dalje odbija da učestvuje u njegovom finansiranju.

Nemačka automobilska industrija nezadovoljna je ovim rešenjem jer strani proizvodjači automobila u njega nisu uključeni, pa se strepi za pad nemačke konkurentnosti. Sem toga, drži se, da će novougradjena oprema uticati na performanse automobila, recimo brzinu, a povećaće potrošnju benzina. Za koliko, još se ne zna.

Na ovom rešenju odlučno je insistirala Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD).

Krhka nemačka vladajuća koalicija sada nije u prilici da se stavlja na probu, pa je posle kancelarke Merkel, kao poslednje rešenje o ugradnji ekološke opreme prigrlio nemački ministar saobraćaja inače član bavarske CSU, a Bavarska je rodno mesto BMW-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com