Priveden bivši ministar pravde zbog vlasnika FK Monako

Bivši ministar pravde Kneževine Monako Filip Narmino pod istragom je zbog optužbi za korupciju i trgovinu uticajem, a u vezi sa trgovinom umetničkim delima u kojoj je učestvovao ruski milijarder i vlasnik FK Monako Dmitrij Ribolovljov, javila je radio stanica Europe 1.

Kako evropski mediji prenose pisanje lista Nice Matin, istragom nije obuhvaćen samo Narmino nego „gotovo ceo bivši sastav pravosudnog sistema Monaka“.

Dmitrij Ribolovljov, čije bogatstvo Forbs procenjuje na 6,8 milijardi dolara, priveden je u utorak ujutro takodje pod optužbom za korupciju i trgovinu uticajem.

Pošto je, po tvrdnji monageških medija, odgovorao na 600 pitanja, dok mu je pretresana kuća, Ribolovljov je pušten na slobodu, ali ostaje pod nadzorom pravosudja i bez prava da napušta Monako. Prema tvrdnji ruskih medija, odbio je da odgovori na i jedno jedino pitanje, jer je ovo privodjenje smatrao sasvim neosnovanim.

U centru skandala su optužbe, koje je Ribolovljov prošle godine izneo protiv trgovca umetničkim delima Iva Buvije: da ga je prodajući mu umetničke slike iznad stvarne cene oštetio za milijardu dolara.

Tokom deset godina, Ribolovljov je od Buvijea kupio 38 dela za 2 milijarde dolara, objavili su vrlo zainteresovani ruski mediji.

Ribolovljov je nedavno podneo tužbu protiv aukcijske kuće Sotheby’s pod optužbom da je, pomažući Buvijeu, počinila najveću prevaru u istoriji.

Bivši ministar pravde Monaka Filip Narmino podneo je, pišu mediji na francuskom jeziku, ostavku u septembru prošle godine kad se posumnjalo u aktivnu ulogu Ministarstva pravde u ovom slučaju.

S velikom pažnjom dogadjaje oko Dmitrija Ribolovljova prati i Moskva, sve do Kremlja, kako je potvrdio Dmitrij Peskov, pres sekretar ruskog predsednika.

Ruska ambasada u Parizu je dan posle privodjenja Ribolovljova saopštila da se on nije obraćao za pomoć ni toj ambasadi niti službenicima dva konzulata pod njenom jurisdikcijom. Od vlasti Monaka je svakako zatraženo zvanično objašnjenje.

Ribolovljov je pare stekao prodajom firme Urankalij. Razvod sa suprugom Jelenom koštao ga je 3 milijarde dolara.

Njegovi advokati su medije podsetili na presumpciju nevinosti i zatražili da se taj pravni princip poštuje i u slučaju njihovog klijenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com