Francuska vlada u utorak predstavlja strategiju izlaska iz izolacije

Francuski premijer Eduard Filip u utorak će poslanicima francuskog parlamenta predstaviti „nacionalnu strategiju izlaska iz izolacije“ zasnovanu na preporukama vladinog Naučnog saveta.

Strategija će se ticati pet tema: škole, posla, trgovine, saobraćaja i okupljanja.

Parlament će, posle diskusije, glasati o strategiji.

Mere izolacije i ograničenja socijalnih kontakata u Francuskoj su na snazi do 11. maja.

Kako je na svom Twitter nalogu  objavio francuski premijer, Naučni savet francuske vlade sročio je svoje preporuke u dva dokumenta: prvi je posvećen školama, a drugi opštim modalitetima izlaska iz izolacije na rok od dva meseca.

Savet je predložio obnovu rada srednjih škola uz obavezu i zaposlenih i učenika da nose zaštitne maske, prenose francuski mediji.

Savet ocenjuje da bi bilo dobro da vrtići i niže škole ostanu zatvoreni do septembra, ali ima u vidu “političku odluku vlade” da ih postepeno otvara od maja uzimajući u obzir sanitarne, socijalne i ekonomske okolnosti.

Predlaže se da škole naprave strategiju sprečavanja mešanja medju učenicima, ali se ocenjuje da niti je izvodljivo niti je od interesa masovno testiranje učenika i zaposlenih u školama.

Savet preporučuje da se omoguće putovanja iz jednog regiona u drugi javnim prevozom, ali uz poštovanje zaštitnih mera.

Ali Savet se odlučno protivi uspostavi medjunarodnog saobraćaja u narednim mesecima jer bi putnici, izmedju ostalog, bili izloženi boravku u karantinu kako po priseću u Francusku, tako i Francuzi po priseću u druge države.

One thought on “Francuska vlada u utorak predstavlja strategiju izlaska iz izolacije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com