Francuska: Zaustavite Internet!

U Francuskoj je u toku prvi krug predsedničkih izbora i objavljivanje procena njihovih rezultata zabranjeno je do 20 sati večeras.

Medjutim, Francuska nema nadležnost da sankciniše kršenje ove zabrane na Interetu i van svojih ganica, pri čemu se naročito problematičnim smatraju države u kojima se govori francuski kao što su Belgija ili Švajcarska. Mediji u tim državama i društvene mreže mogu bez ikakve bojazni od sankcija objavljivati dosadašnje rezultate glasanja do kojih su došli iz anonimnih izvora u Francuskoj.

List Liberation smatra da su na taj način birači koji se ne koriste Internetom dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na one koji Internet koriste i mogu svoje biračke namere korigovati u skladu sa podacima do kojih su došli.

Tako ruska agencija RIA Novosti objavljuje, pozivajući se na belgijski televizijski kanal RTBF, da trenutno u kontnentalnoj Francuskoj vodi Emanuel Makron sa 24 odsto glasova, za njim sledi Marin Le Pen sa 22 odsto, pa Fansoa Fijon sa 20,5 odsto i Žan Lik Melenšon sa 18 odsto.

Prema tom izvoru u francuskim prekomorskim teritorijama vodi Žan Lik Melenšon sem u Gvadelupi gde vodi Makron.

Nemački portal Bundestagswahl-2017 prognozira da u drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj idu Emanuel Makron sa 23 odsto i Marin Le Pen sa 22 odsto odvojenih glasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com