Franjo Tuđman o kanalu Dunav-Morava-Vardar

Ideja o balkanskom kanalu Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more uopšte nije ni nova ni iz polit-ekonomske kuhinje Srpske napredne stranke.

O izgradnji tog kanala sa Grčkom je još 1977. godine pregovarala bivša SFRJ. Sem pitanja izvodljivosti i isplativosti preko tog se projekta prelamalo i mnogo političkih pitanja.

Evo šta je 7. siječnja 1977. godine o tome u svom „Osobnom dnevniku“ zabeležio tadašnji politički disident, a kasniji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman: „U Beogradu održani pregovori s grčkim ministrom vanjskih poslova Biciosom. Obostrana želja da se politička suradnja unaprijedi dugogodišnjom gospodarskom suradnjom, pa se spominju nacrti za izgradnju kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more; naftovoda od Soluna i melioraciju vardarske doline.

Na svakom koraku vidljivo kako Beograd rješava, tj. vodi gospodarsku politiku u skladu sa svojim užim položajem, kao da nema zapadnih dijelova države i Jadrana: nakon Đerdapa i Beograd – Bar, važnije Dunav – Morava – Vardara – Solun nego li Rijeka – Zagreb – Europa, da i ne govorimo o vezama Splita i Bosne…“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com