Frankfurt: Bomba bila namenjena zloglasnoj IG Farben?

Bomba čije će deaktiviranje u Frankfurtu na Majni obaviti nemački stručnjak Diter Švetcler sa još jednim kolegom, britanska je i stručnjaci je nazivaju filmskim jezikom „Blockbuster“. Nosi oznaku HC-4000. Bila je duga 2,7 metara, teška je 1,8 tona od čega čak 1,4 tone otpada na eksploziv TNT. Ima veoma tanku košuljicu od metala.

Nadjena je na jednom gradilištu na teritoriji Univerziteta Johan Volfgang Gete u frankfurtskom kvartu Westend. Kako pišu nemački mediji otprilike tu se nalazilo sedište ključne firme nacističkog režima IG Farben.

IG Farben je bila najveća hemijska fabrika na svetu, najveća fabrika u Evropi i četvrta po veličini u svetu. Proizvodila je sintetički benzin i otrovne gasove korišćene u koncentracionim logorima. Saveznici su posle Drugog svetskog rata odlučili da bude likvidirana. Iz Nemačkog trgovinskog registra izbrisana je tek 31. oktobra 2012. godine.

Zahvaljujući protoku vremena nadjenoj bombi nedostaje 70 cm od nekadašnje dužine od 2,7 metra. Dakle otvorena je sada za uticaje vlage i temperaturnih razlika pa nemački stručnjaci žure da je deaktiviraju. Glavni deminer je za nemačke medije ocenio povoljnim što bomba ima tri mehanička upaljača. Vremenski upaljači su mnogo opasniji i ranije je pri njihovom vadjenju stradalo nekoliko deminera.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com