Funta pozitivno reagovala na vanredne izbore

Iznenadna odluka britanske premijerke Tereze Mej da raspiše vanredne parlamentarne izbore pozitivno je uticala na britansku funtu.

Odmah nakon što je Mejova saopštila da će od parlamenta tražiti raspisivanje izbora za 8. jun, vrednost britanske funte je dostigla najveći nivo ovog meseca.

Analitičari prognoziraju da bi izvesna pobeda Konzervativne partije, koja je trenutno na vlasti, mogla dodatno da pogura vrednost funte. Najnovija istraživanja javnog mnjenja govore da će se to i dogoditi – konzervativci imaju podršku oko 44 odsto ispitanih, dok laburiste podržava oko 25 odsto.

Podrška Stranci za nezavisnost Velike Britanije, koja je svoj cilj – izlazak Velike Britanije iz Evropske unije – ostvarila i bez dolaska na vlast, i dalje je oko 10 odsto, doduše sada na silaznoj putanji (8%), pokazuju ankete, dok Liberalno-demokratsku partiju, koja je bila koalicioni partner konzervativcima u prethodnom sazivu parlamenta, podržava oko 11 odsto ispitanika.

Kada je u pitanju podrška liderima stranaka, koji u Velikoj Britaniji maltene po automatizmu postaju premijeri, Tereza Mej je neprikosnovena sa podrškom od oko 50 odsto. Džeremi Korbin, lider Laburističke partije, trenutno uživa podršku od tek 14 odsto ispitanih, što je skoro upola manje od rejtinga njegove stranke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com