Brexit, lična potvrda i nadmoć: Zašto Tereza Mej želi vanredne izbore

Iako njena Konzervativna partija u parlamentu ima natpolovičnu većinu, britanska premijerka Tereza Mej juče je iznenadila svet zahtevom za vanrednim parlamentarnim izborima.

Britanski mediji već su pronašli razloge za ovu neočekivanu odluku Mejove.

Prvi je, kao što je i sama rekla, Brexit. Velikoj Britaniji predstoje dugotrajni, naporni i pre svega ne baš najjasnije definisani pregovori o izlasku iz Velike Britanije. Nova, pa još i ubedljiva pobeda Konzervativne stranke na izborima dala bi svojevrsan legitimitet vladi Tereze Mej da te pregovore vodi onako kako želi.

Na drugom mestu je svakako želja Tereze Mej za ličnom potvrdom. Ona je premijerka postala pobedom na unutarstranačkim izborima 2015. godine, a nakon ostavke tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona. Nakon ovih izbora, koji bi trebalo da se održe 8. juna, Tereza Mej bi zaista bila premijerka gradjana.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, tu je i trenutno raspoloženje birača. Najnovije ankete pokazuju da konzervativci imaju ogromnu prednost u odnosu na najveće protivnike, laburiste, čak i do 20 odsto. Pobeda sa oko 45 odsto glasova na izborima, koliko trenutno istraživači mere podršku konzervativcima, stranci Tereze Mej bi dala moćnu natpolovičnu većinu u parlamentu, za razliku od sadašnje, koja bi se neposlušnošću tek par parlamentaraca istopila.

Tu je uvek i podsticaj ekonomiji. Velika Britanija nakon Brexit-a ne beleži sjajne rezultate na ekonomskom planu, funta je i dalje u debelom minusu prema dolaru od tog istorijskog dogadjaja, privredni rast ne zadovoljava, kao ni potrošnja gradjana… Ubedljiva pobeda jedne stranke na izborima, dakle politička stabilnost, mogla bi da ima itekako pozitivan uticaj na sve te parametre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com