Glasanje za poslanike Ruske državne dume 17,18.i 19.septembra

U Rusiji sutra, 17.septembra, počinje trodnevno glasanje za izbor poslanika Državne dume.

Pravo glasa ima 108 miliona gradjana u Rusiji i 2 miliona u inostranstvu.

Birači u 7 ruskih regiona imaće priliku da glasaju  elektronskim putem. Za takav vid glasanja se prijavilo 2 065 000 birača.

Na izborima će učestvovati 14npolitičkih  partija.

U 85 subjekata Ruske Federacije glasaće se za poslanike Drzavne dume, 9 subjekata RF izabraće gubernatora, a u 39 parlamente.

Za svako poslaničko mesto u Državnoj dumi bori se 17 kandidata.

Bira se 225 poslanika Državne dume na jedinstvenoj teritoriji RF sa partijskih lista po većinskom sistemu i 225 poslanika po sistemu jedan okrug – jedan poslanik.

Ruski mediji su preneli vest TASSa o izveštaju litvanskog poslanika Andrjusa Kubiljusa, koji je usvojio Evropski parlament, a koji poziva da se septembarski  izbori u Rusiji ne priznaju ukoliko na njima bude „narušavanja demokratskig principa i medjunarodnog prava“.

Odluke Evropskog parlamenta nemaju obavezujućy snagu.

Za izveštaj su glasala 494 poslanika Evropskog parlamenta, 103 su bila protiv, 72 uzdržana.

Na sajtu EP, prenosi TASS, citirani su delovi usvojenog izveštaja u kojima se Rusija naziva državom sa „stagnirajućom autoritarnom kleptokratijom“, čija spoljna politika je „agresivna i revizionistička“, dok je  Kremlj „glavna opasnost za bezbednost Evrope“, pa se predlaže da se sankcije uvedu ruskim oružanim snagama, specijalnim službama i naftno – gasnom sektoru, a da se Rusija isključi iz sistema Svift.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com