Srbija se zadužili za 1,750 milijardu evra

Srbija je danas na medjunarodnom finansijskom tržištu realizovala dve emisije evroobveznica, u evrima, u iznosu od ukupno 1,750 milijardu evra, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prvi put u istoriji Srbija je emitivala „zelenu“ evroobveznicu u iznosu od 1 milijardu evra, ročnosti 7 godina, po najnižoj kuponskoj stopi ikada od 1 odsto i stopi prinosa od 1,26 odsto, navodi se u tom saopštenju.

Ova milijarda će, navodi se dalje, biti „iskorišćena isključivo za finansiranje i refinansiranje novih i postojećih rashoda usmerenih na postizanje još održivijeg rasta naše ekonomije, a kroz ulaganja u oblastima obnovljive energije, energetske efikasnosti, saobraćaja, odrzivog upravljanja vodama i sprečavanja i kontrole zagadjenja“.

Emisija zelene obveznice u potpunosti je u skladu sa Principima zelenih obveznica Medjunarodne asocijacije tržišta kapitala, koji su svetski standardi. Sredstva prikupljena emisijom zelene evroobveznice biće korišćena u skladu sa Okvirnim dokumentom za izdavanje zelenih obveznica, saopštava NBS.

Istovremeno je emitovana i konvencionalna evroobveznica ročnosti 15 godina u iznosu od 750 miliona evra, po kuponskoj stopi od 2,05 % i stopi prinosa od 2,3 odsto. Ovo je obveznica najduže ročnosti koju je Republika Srbija dosad emitovala, ističe NBS.

Sredstva prikupljena emisijom ove obveznice biće iskorišćena delom za refinansiranje postojećeg duga, kao i za pružanje podrške daljem rastu ekonomije, navodi se u saopštenju i poručuje :

„Održivost javnog duga naše zemlje, kao i do sada, ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje“.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com