Gradjani Srbije opet mogu da kupuju nekretnine u Hrvatskoj

Ministarstvo pravosudja Hrvatske nedavno je ponovo priznalo postojanje reciprociteta u pravu na sticanje nekretnina izmedju Republike Hrvatske i Republike Srbije. Tako da gradjani Srbije sada opet mogu da kupuju nekretnine na teritoriji Republike Hrvatske bez bilo kakvih ograničenja.

Ovaj reciprocitet izmedju Hrvatske i Srbije već je postojao, pa ga je pre nekoliko godina ukinula najpre Hrvatska, a onda i Vlada Republike Srbije kojoj je na čelu bio Mirko Cvetković. Tako da su gradjani Srbije mogli u Hrvatskoj samo da naslede neketninu, ali ne i da je steknu na drugi način.

Na sajtu Ministarstva pavosudja Hrvatske nalazi se Informacija o uzajamnostu u stjecanju prava vlasništva nekretnina izmedju Republike Hrvatske i ostalih država odnosno onih koje nisu članice Evropske unije.

Što se tiče država nastalih na teritoriji bivše SFRJ, prema toj Informaciji, uzajamnost prava na sticanje nekretnina bez ograničenja postoji za Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo, Republiku Srpsku. Sa Federacijom BiH i Distriktom Brčko uzajamnost za fizičke osobe postoji uz uslov da u RH stalno borave ili obavljaju dopuštenu delatnost, a za pravne osobe uzajamnost postoji pod uslovom da obavljaju delatnost u RH.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com