Šta Nemcima savetuje Ministarstvo inostranih poslova Nemačke kad krenu na Kipar

Ekonomske Vesti prenose gotovo u celosti upozorenje državljanima Nemačke koji putuju na Kipar, a koje je objavljeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Nemačke.

Od 1. maja 2004. godine Republika Kipar je član EU, ali je i dalje faktički podeljena na dva dela. Snage UN kontrolišu tampon-zonu izmedju severa i juga, vojno zatvorenu i delom miniranu oblast. Zato se savetuje opreznost pri približavanju tampon-zoni i ne preporučuje se da se demarkaciona linija prelazi plivajući ili čamcem. Poštujte bezuslovno vojne objekte razmeštene po ostrvu kao i zabranu fotografisanja. Pazite, oznake nisu uvek baš dobro vidljive. Važne informacije o ulasku u severni deo Kipra i ulasku iz severnog dela u južni možete naći u odeljku „Propisi o ulasku u zemlju“. Tu se, na primer, navodi da Republika Kipar tretira kao ilegalno korišćenje aerodroma Ercan/Timbou na severu zemlje, ali, uglavnom, ne primenjuje sankcije prema gradjanima EU koji taj aerodrom koriste.

S obzirom na faktičku podeljenost, ambasada vam može pružiti konzularnu zaštitu samo u ograničenoj meri. Medicinska nega na osnovu evropske karte o zdravstenom osiguranju moguća je samo u Republici Kipar. Za severni deo ne postoje slični propisi i tamo se ne primenjuje ni nemačko-turski sporazum o socijalnom osiguranju. Zato se izričito savetuje, a naročito za one koji putuju u severni deo Kipra, da zaključuje odgovarajuće zdravstveno osiguranje u inostranstvu koje će pokriti sve rizike (na primer, u slučaju potrebe prevoz nazad u Nemačku).

Tako obavešteni Nemci mogu da izmere rizik i krenu na Kipar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com