Hapšenja u Podgorici zbog crkvene imovine

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović objavio je na Fejsbuku da su uhapšeni svi poslanici tog saveza i odvedeni u Centar bezbednosti u Podgorici na saslušanje.

Pošto je u crnogorskom parlamentu u načelu usvojen Zakon o slobodi vjeroispovjesti, poslanici DF-a su, kako izveštava RTVCG, počupali mikrofone pred predsedavajućima u skupštinskoj sali.

Zatim je u skupštinskoj sali nastao haos, a bačeno je i pirotehničko sredstvo.

Oko pola 2 posle ponoći, crnogorska skupština je nastavila rad. Predsednik skupštine Ivan Brajović je rekao da je poslanike Demokratskog fronta, koji su po njegovim rečima upućivali pozive na ugrožavanje ustavnog poretka i pozive ratnim drugovima, udaljio sa sednice i da oni u njenom radu ne mogu učestvovati 15 dana. On nije pominjao hapšenja i privođenja.

O burnim događajima koji su se odigrali u četvrtak, izjasnili su se predstavnici poslaničkih klubova.

U ime DPS-a Nikola Rakočević je rekao da su ti dogadjaji „valjda cijena demokratskog sazrijevanja“, da je oko zakona postignut najveći mogući nivo konsenzusa“ i da „niko nikog neće proganjati niti diskriminisati“.

U ime SDPCG Ranko Krivokapić je rekao da je crnogorski parlament doživeo šešeljizaciju što je i u Srbiji prevaziđeno, da su poslanici Demokratskog fronta loše kopije potrošenog Šešelja i da su danas služili nekom drugom.

„Ovaj zakon ne uzima ništa, nego sve postaje zajedničko. Njihovo čak i više”, tvrdio je Krivokapić.

Poslanik Nedzid Ibrahimović je rekao da su svi verski objekti u Crnoj Gori sačuvani jer su “naši preci bili mudri i znali su da sačuvaju jedni druge”.

Ovim izjavama su pobijane tvrdnje poslanika Demokratskog fronta da se Zakonom o slobodi vjeroispovjesti „otima imovina i utvrđuje crnogorski nacionalni i kulturni identitet“, da se tim zakonom vrši „pravna likvidacija i konfiskacija imovine naše crkve u diskriminatorskom postupku“.

Oko pola tri u petak završena je procedura odbacivanja podnetih amandmana, a Zakon o slobodi vjeroispovjesti je usvojen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com