Hoće li samit o šumama spasiti nemačke šume?

Delovi šuma ili šumskih staza u planinama Harc na severu Nemačke ovih dana su privremeno zatvoreni za šetače jer visoke temperature imaju poguban uticaj na šumu: Sa svakog drugog drveta prete šetačima sasušene grane.

To je bio samo povod da većina nemačkih medija (ARD, RTL…) to simultano istakne kao temu dana: Nemačke šume su težak bolesnik! Ili čak: Nemačke šume umiru!

Oko 120.000 hektara nemačkih šuma već je mrtvo.

Od suše, izduvnih gasova, požara nije poštedjena nijedna vrsta drveća. Ono što sasvim ne poklekne pred ovim pošastima nije kadro da se odupre insektima i sve češćim olujama.

Nemačka ministarka za poljoprivredu i šumarstvo Julija Klokner zakazala je za jesen samit o šumama, a već sada po nemačkim pokrajinama lobira za pare potrebne za masovnu akciju pošumljavanja Nemačke.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine Nemačke je procenilo da su potrebni milioni sadnica drveća da bi ono što je izumrlo, ponovo postalo šuma. A para bi za tako masovnu akciju obnove bilo potrebno oko pola milijarde evra.

Ceo proces ima još jednu neobičnu posledicu. Naime, iako se dve trećine potencijalno šumskih površina vodi kao listopadna šuma, stvarno je samo 20% nemačkih šuma listopadno.

Listopadne šume ustuknule su pred smrekom, koja ima kraći vek trajanja. Zato je nemačka ministarka za zaštitu životne sredine Svenja Šulce predložila da se osušeno zimzeleno drveće ne obnavlja nego da se na njegovom mestu sade hrastovi, bukve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com