Svetska privreda će se raspasti na istočnu i zapadnu sferu

„Trgovinski konflikt neće ispasti na dobro, čak i ako Tramp i Si u mesecima koji dolaze postignu neki dogovor. Na kraju krajeva, ovde se radi o nečemu većem nego što je samo trgovina. U suštini, SAD žele da zaustave politički i vojni uspon Kine, koji su Kinezi, medjutim, istakli na svojoj zastavi. Konflikt izmedju SAD i Kine mogao bi da obeleži sledeće decenije, kao što je Hladni rat izmedju SAD i SSSR obeležio 40 godina posle Drugog svetskog rata”, rekao je u intervjuu za portal boerse-online Jerg Kremer, glavni ekonomista nemačke Komerc banke, druge po veličini banke u toj zemlji.

Na pitanje, šta će to značiti za svetsku privredu, Kremer je rekao: „To znači da pre svega da će se još tesne ekonomske veze izmedju Amerike i Kine postepeno raskidati. Svetskoj privredi preti raspad na istočnu i zapadnu sferu.”

Kineski predsednik Si Djinping u maju 2019. godine je, pri poseti kineskoj provinciji iz koje je 1934. godine krenuo Dugi marš, obavestio kineski narod da je pred njim novi Dugi marš „za obnovu kineske nacije do sredine ovog veka“.

On je tada trgovinski rat sa SAD prikazao kao samo jednu od prepreka na putu ka tom cilju, na kome Kinu niko neće zaustaviti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com