Hoće li slovenačka država kupiti imovinu Adria Airways u stečaju?

Prošle nedelje je stečajni upravnik slovenačke avio-kompanije Adria Airways Janez Pustatičnik objavio poziv za podnošenje pisama o nameri kupovine te kompanije kao pravnog lica u celosti ili njenih delova.

Ključno pitanje koje sada postavlja slovenačka javnost je sledeće: Da li će se na ovaj poziv javiti slovenačka država? Odnosno, da li postoje opravdani ekonomski razlozi da ona poklekne pred lobiranjem pilota Adria Airways-a i tom kupovinom postavi temelje osnivanju nove nacionalne avio kompanije?

Jer, Adria Airways nema letelica u vlasništvu, a operativnu dozvolu za letenje je izgubila zbog nesolventnosti.

Pa šta se nudi na prodaju?

Na prodaju se nudi: Pravo gradnje na zemljištu na kome joj je upravna zgrada, potraživanja od kupaca, rezervni delovi, oprema i dva manja stana, u Ljubljani i Čateškim Toplicama.

Stečajni upravnik je, kako prenosi ljubljanski list Delo, izjavio da bi „na osnovu razgovora sa Agencijom za vazdušni saobraćaj, tehničke dozvole mogle biti predmet prenosa ili kupovine“.

Adria Airways je imala 523 zaposlena i njima se ovih dana uručuju rešenja o raskidu ugovora o radu.

Slovenačka vlada je utvrdila zakon, koji će državi omogućiti da subvencioniše važne vazdušne linije za koje ne bude interesa avio-kompanija.

Najvažnije vazdušne veze Ljubljane sa centrima u zapadnoj Evropi preuzela je sada Lufthansa ili njene firme kćerke (Swiss, Brussels, Austrian Airlines, Cityline, Helvetic Airways), pa se smatra da od krajnjih namera te kompanije umnogome zavise dalje odluke slovenačke vlade.

Inače, Adria Airways je bila kompanija u privatnom vlasništvu, u koje je dospela privatizacijom istoimene državne kompanije. Prošlu godinu je završila s neto gubitkom od 18,57 miliona evra, a prethodnu s neto gubitkom od 5,44 miliona evra.

Zanimljivo da je kompanija krajem 2018. godine imala 503 zaposlena, ili 26,8% više nego na kraju 2017. Kompanija je nastavila da zapošljava i tokom 2019. godine, pa je u trenutku stečaja, navodi Delo, imala 523 zaposlena po slovenačkim i 27 zaposlenih po švajcarskim zakonima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com