Kurdi se dogovorili s Rusijom i Damaskom!

Sirijski Kurdi su postigli dogovor s vlašću u Damasku o razmeštanju sirijske vojske na granici izmedju Sirije i Turske, javila je agencija Frans pres.

U saopštenju Sirijskih demokratskih snaga, čiju okosnicu čine kurdske milicije (Snage samoodbrane sirijskih Kurda), navodi se da će se sirijske vladine trupe rasporediti duž granice sa Turskom kako bi pomogle u otporu turskoj agresiji. Sirijska agencija SANA je objavila da su „jedinice sirijske armije počele pokret ka severu radi otpora turskoj agresiju“.

Sirijske demokratske snage (SDS) takodje su pozvale Tursku da povuče svoju vojsku sa svih okupuranih sirijskih teritorija.

Kurdski portal na ruskom jeziku prenosi da su SDS saopštile da će trupe vlade u Damasku biti razmeštene u oblasti gradova Manbidže i Kobani u Sirijskom Kurdistanu. Libanski TV kanal „Al majadin“ je objavio da se očekuje da sirijske vladine snage do tih gradova stignu u narednih 48 sati.A rano u ponedeljak su agencije prenele vest tog kanala da su sirijske trupe ušle u Manbidže, a narednih se časova očekuje da udju i u grad Kovani.

Razmeštanje sirijske vojske, navodi se dalje u saopštenju, otvoriće mogućnost oslobadjanja kurdske oblasti Afrin, koju je Turska okupirala za vreme svoje prve ofanzive, prošle godine.

Taj portal piše da su se SDS, razočarane podrškom SAD Turskoj, sporazumele s Rusijom i vladom Sirije.

U saopštenju se podseća, da su se Snage demokratske Sirije borile protiv Islamske države tokom nekoliko godina, izgubivši pritom 10.000 boraca, a sad Turska nastavlja s napredovanjem na severoistoku Sirije, kao što je to činila u oblasti Afrin.

Kako su i procenjivali poznavaoci sirijskih prilika i sa Istoka i sa Zapada, Kurdi su bili prinudjeni da nadju novog saveznika. Alternativa im je bila da budu razgromljeni i oterani u gerilu.

Jedini saveznici koji su im se stvarno nudili u nastaloj situaciji bili su Damask i njegov zaštitnik Moskva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com