Hrvatska dobila novu – staru vladu

Sa 76 glasova „za“ i 59 glasova „protiv“ Hrvatski sabor je prošle noći izglasao novu vladu, u kojoj su uglavnom ostali dosadašnji ministri, i njen program.

Spajanjem nekih ministarstava, druga vlada hrvatskog premijera Andreja Plenkovića skraćena je na 16 ministarstava, sa 20 koliko je imala Plenkovićeva prethodna vlada.

Ključni ministar finansija, ministar spoljnih poslova i ministar unutrašnjih poslova ostali su na svojim mestima.

Hrvatska je dobila nove ministre odbrane, za tu zemlju veoma važnog turizma, kao i obrazovanja, čija reforma je predmet mnogih neslaganja u hrvatskom društvu.

Prvi put posle 2011, a drugi put od osamostaljenja Hrvatske, mesto jednog od četiri potpredsednika Vlade Hrvatske zauzimaće pripadnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

Milošević je na to mesto izabran kao predstavnik Kluba (svih) nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koju sa svojih osam poslanika čini vladinu većinu od minimalnih 76 poslaničkih ruku.

Druga hrvatska vlada Andreja Plenkovića mandat započinje pošto je Hrvatska upravo primljena u čekaonicu za prijem u evrozonu, sa oko 6 milijardi evra neiskorišćenih evropskih sredstava iz tekućeg i prava na povlačenje nešto preko 22 milijarde evra iz narednog evropskog budžeta za period od 2021-2027, ali i sa procenjenim ovogodišnjim padom BDP-a od oko 10%, tako da se ostvarena parlamentarna većina ne čini dovoljnom za suočavanje sa predstojećim problemima te se već spekuliše kako bi je Plenković mogao proširiti.

Jedna od prvih odluka Vlade Hrvatske biće odobrenje državne finansijske pomoći kompaniji Croatia Airlines. Takvu pomoć nacionalnim avio-kompanijama, u iznosima od više milijardi evra, Evropska komisija je već odobrila Nemačkoj za Lufthanzu, Francuskoj i Holandiji za Air France – KLM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com