Hrvatski stručnjak za podmornice :Izgledi da je u Titanu neko živ, vrlo, vrlo mali

Hrvatski projektant malih podmornica Ivan Mušterić izjavio je za HRT da su mogućnosti daje neko preživeo u maloj podmornici „Titan“, koja se sa pet članova posada uputila do ostataka Titanika, „vrlo, vrlo male“ jer je dole temperatura oko nule.

On je rekao da ta podmornica nije prošla tkz „klasifikacijski nadzor nad projektovanjem i proizvodnjom“ tokom koga bi bila testirana na 2500 mogućih situacija nego je gradjena po slobodnoj volji jedne osobe kojoj je pomagao Boeing, NASA i drugi…

Prema poslednjim vestima, posadi je ostalo kiseonika za 20 sati, a tvrdi se i da su spasilačke ekipe čule neko lupanje koje se optimistično pripisuje posadi.

Mušterić je rekao da „sumnja da se nešto čuje“ kako zbog materijala od koga je podmornica napravljena, a koji apsorbuje zvuk, tako i zbog košuljice kojom je telo podmirnice obavijeno, a koji ima istu funkciju.

Mušterić procenjuje da je nestala podmornica ili udarila u telo Titanika, što se dešavalo i ranije, ili je potonula u mulj, a u tom slučaju su izgledi da će biti izvučena – nikakvi, jer u tom slučaju pritisak deluje samo sa gornje strane podmornice.

Turistička podmornica firme OceanGate zaronila je u nedelju ujutro, a sa pomoćnim plovilom je izgubila vezu oko 1sat i 45 minuta kasnije.

U podmornici, koja je na početku putovanja imala rezerve kiseonika za 96 sati odnosno do četvrtka ujutro, nalazi se, prema usaglašenim izveštajima svetskih medija, pet osoba :  britanski biznismen Hamiš Harding, koji živi u Dubajiju (UAE), Pakistanci Šazada David i njegov sin Suleman, francuski istraživač Pol Anri Nargol osnivač i direktor kompanije OceanGate Stokton Raš.

Mesto u podmornici koštalo je 250 000 dolara po osobi.

Cilj podmornice je bio da dodje do olupina broda Titanik na 3800 metara dubine, radi istraživanja tih olupina kao i flore i faune koja se oko njega formirala.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com