I Albanija prodaje svoje državljanstvo

Albanski premijer Edi Rama prezentovao je prošle nedelje albanski program „državljanstvo za investiciju“ na konferenciji posvećenoj takozvanim „zlatnim pasošima“ održanoj u Londonu.

Zakon o takozvanom ekonomskom državljanstvu u Albaniji je u proceduri.

„Znam da ima kontroverzi oko programa ove vrste. Istovremeno ja čvrsto verujem da je to pravi put i ono što mi moramo da uradimo… Postoje, naravno, rizici ali mi se ne možemo odreći ogromnog potencijala koji ovaj program predstavlja za našu zemlju i našu budućnost”, rekao je albanski premijer Rama i obećao učesnicima programa “državljanstvo za investiciju” desetogodišnje oslobođenje od poreza.

Rama je, kako izveštava londonski Gardijan, podsetio da je Albanija zvanično kandidat za članstvo u EU i da bi to (članstvo) novim albanskim državljanima dalo pravo da žive i rade širom Unije.

Evropska komesarka Vera Jurova ranije se vrlo oštro („opasna“, „problematična“, “nefer“) izjašnjavala o praksi prodaje pasoša, a sada je, prema citatu iz Gardijana, istupila s nešto blažim gledanjem na čelu šemu.

„Šema s državljanstvom radja niz rezervi. Dodela državljanstva predstavlja ozbiljne bezbednosne rizike jer dobitnicima daje prava državljanina EU i dopušta im da se slobodno kreću po Uniji. EU ne može da postane sigurno utočište za kriminalce, korupciju, prljav novac… Pošto mi na nivou EU, zbog nenadležnosti, ne možemo da zabranimo tu praksu, mi želimo više transparentnosti u načinu na koji se državljanstvo dodeljuje i više saradnje medju državama članicama”, rekla je Jurova.

Konferenciju u Londonu je, kako su već pisale Ekonomske Vesti, organizovala kompanija Henley & Partners, koja zarađuje posredujući izmedju prodavaca i kupaca državljanstva. I to radi sasvim legalno, podvlači londonski Gardijan.

Ali list cinično ističe da je trodnevna konferencija održana u londonskom hotelu sa pet zvezdica, gde soba za noć može koštati i preko 2.000 funti, a neka se državljanstva nude za investiciju od 78.000 funti.

List posebno ističe da su na konferenciji učestvovali i premijeri karipskog ostrva Sveta Lucija, Albanije i Crne Gore.

Premijer ostrva Sveta Lucij Alen Kastanet ponudio je državljanstvo svoje zemlje u rekordnom roku od tri meseca za „doprinos nacionalnom ekonomskom fondu” u visini od 100.000 dolara (78.000 funti). S tim se pasošem može bez vize u 145 zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com