I posle Moralesa – njegov kandidat Luis Arce

Bolivija danas bira predsednika.

Prema anketama, prednost u prvom krugu ima Luis Arce, predstavnik političke stranke (Pokret za socijalizam) bivšeg predsednika Bolivije Evo Moralesa koji je novembra prošle godine bio prinudjen na ostavku.

Pravo glasa ima 7,3 miliona od oko 11 miliona Bolivijanaca. Danas se bira predsednik Bolivije, potpredsednik i parlament.

Na izborima za predsednika učestvuje 6 kandidata. Prema anketama prednost ima Luis Arce (57), bivši ministar ekonomije u Moralesovoj vladi, koji se smatra ocem „bolivijskog (ekonomskog) čuda“, javlja AFP. Medjutim, veruje se da njegova prednost nije tolika da bi mogao izbeći drugi krug sa glavnim konkurentom Karlosom Mesom (67).

Privremena predsednica Bolivije Žanin Anjes, koju su priznale SAD, kandidaturu je povukla posle ogromnih kritika na račun načina na koji se Bolivija suočila sa Covid-19 – u državi sa 11 miliona stanovnika 8 400 je preminulo od te bolesti.

Posmatrače na ove izbore poslala je Organizacija američkih država, Savez izbornih organizacija Amerike i Fondacija Karter, izveštava AFP.

Predsednik Izborne komisije Salvadore Romero je saopštio da ta komisija prethodne rezultate izbora neće objavljivati.

Politički protivnici su prošle godine tadašnjeg bolivijskog predsednika Eva Moralesa naterali na povlačenje sa funkcije. On se trenutno nalazi u Argentini. Odakle je podržao predstavnika svoje političke opcije i obećao da će Luisa Arce, ukoliko pobedi, pustiti da vlada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com