Ima li Beograda: Ovo će biti najbogatiji gradovi na svetu

Njujork, London i Hong Kong su po mnogim parametrima najbogatiji gradovi na svetu. Ali svet se menja, oni koji su do pre par decenija bili „treći svet“ sada su prva liga. Njihov napredak je, zahvaljujući nafti pre svega, nezaustavljiv. To misle i istraživači iz konsultantske kuće McKinsey, koji su sastavili listu gradova koji su na putu da postanu Njujork budućnosti, a koju prenosi portal CNNMoney.

Stitched Panorama

1. Doha (Katar)
Doha će u budućnosti biti zvezda u usponu kada je BDP po glavi stanovnika u pitanju. Katar je već među najbogatijim državama na svetu, a ogromne investicije namenjene organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine će Kataru omogućiti dodatni napredak.

2. Bergen (Norveška)
U Bergenu se nalazi srce norveške energetske industrije i brodogradnje. Ovaj grad već je ekonomski predvodnik kada je Norveška u pitanju, a istraživači iz McKinsey-a smatraju da će Bergen postati i svetski ekonomski fenomen.

Trondhajm

3. Trondhajm (Norveška)
Norvežanima, izgleda, se predviđa baš svetla budućnost na globalnom nivou. Trondhajm je zauzeo treće mesto na McKinsey-ovoj listi. Za njega kažu da je mesto gde se rodila mobilna tehnologija, a trenutno u tom gradu ima preko 550 startapova sa više od 10.000 zaposlenih.

4. Huaseong (Južna Koreja)
U ovom gradu nalaze se globalne istraživačke jedinice Hjundaija i Samsunga, a tu posluju i Kia i LG. Huaseong će u narednih nekoliko godina dobiti jedan od najmodernijih, a ujedno i najskupljih, rezidencijalnih kvartova na svetu. Možda će biti na vodi…

5. Asan (Južna Koreja)
Slična priča je i sa Asanom. Nekoliko svetski poznatih kompanija ima fabrike u ovom gradu, a prednost Asana u odnosu na Huaseong je blizina strateškoj luci Pjeongtaek.

6. Rajn-Rur (Nemačka)
Ovde je reč o takozvanoj urbanoj regiji, a nju čine nekoliko nemačkih gradova. Smatra se trećom najvećom urbanom regijom u Evropi, iza Pariza i Londona. Nekoliko svetski poznatih kompanija posluje iz ove regije, a u njoj su smeštene i centrale više desetina nemačkih industrijskih i finansijskih giganata.

Makao

7. Makao (Kina)
Kineski Las Vegas poslednjih godina kuburi sa padom profita žile kucavice svoje ekonomije – kazina. Ipak, predviđa se da će ovaj kineski grad do 2025. godine postati jedan od 10 najbogatijih gradova na svetu. Ako padne nula…ili 32…ili bilo šta crveno…

8. Beograd (Srbija)
Šalimo se. Ali lepo zvuči…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com