Ime za Skoplje: Grčka vlada potvrdila, Ivanov van pregovaračkog toka

Ministar inostranih poslova Grčke Nikos Kocijas potvrdio je tokom boravka u Berlinu da od ponedeljka u Atini rade radne grupe Grčke, Makedonije i Ujedinjenih nacija, koje treba da razrade okvirni sporazum koji su oko imena postigli Kocijas i ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos potvrdio je da se pregovori nalaze u finalnoj fazi:

„Ministri spoljnih poslova su napravili veliki progres, nalazimo se u finalnoj fazi, ali niko ne može da predvidi kakva će biti završnica ovih komplikovanih pregovora. Još sam veliki optimista i nadam se da će sledeći koraci i sledeća runda pregovora biti konačni. Nadamo se da ćemo naći rešenje na kome radimo dugo vremena“, rekao je Canakopulos a prenosi Nova Makedonija.

Zamenik ministra inostranih poslova Grčke Jorgos Katrugalos bio je nešto odredjeniji:

„Ovog momenta, odgovornost za pronalaženje rešenja je zaista na drugoj strani. Potrebna je hrabra odluka Zaeva koja se tiče dva pitanja: ustavnih izmena i imena erga omnes, pa da problem bude rešen“, rekao je Katrugalos.

Poslanik VMRO-DPMNE i bivši makedonski ministar inostranih poslova Antonio Milošoski na svom je Fejsbuk profilu na engleskom jeziku objavio dogovoreni redosled budućih koraka. Njegovu šemu kao verodostojnu usvojili su i neki makedonski provladini mediji, a portal kurir.mk prenosi ga u celosti.

Milošoski tvrdi da će konačni dogovor oko imena početkom juna, u Prespi, potpisati premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Zatim će ga ratifikovati parlament u Skoplju sa 61 glasom, prorokuje Milošoski.

Zatim će Grčka uputiti pismo NATO-u u kome će se saglasiti s članstvom Makedonije pod uslovom da izvrši ustavne promene.

Grčka će poslati pismo EU u kome potvrdjuje saglasnost za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Skopljem uz uslov da u roku od 12 meseci budu izvrše ne izmene ustava.

Zvanično će 28. juna biti utvrdjen datum za otpočinjanje pristupnih pregovora EU sa Skopljem.

Skoplje će 11-12. jula dobiti zvanični poziv za članstvo u NATO.

U oktobru 2018. biće održan referendum, za koji Zoran Zaev veruje da će ubedljivo potvrditi ove dogovore, piše Milošoski, i imati dovoljnu težinu da izmenama ustava obezbedi dvotrećinsku većinu u Narodnom sobranju.

„Ako neki poslanici artikuliraju snažno protivljenje promeni imena, Specijalno tužilaštvo i druge vladine institucije izvršiće odgovarajući pritisak“, piše Milošoski. Parlament će dvotrećinskom vecinom usvojiti izmene ustava.

Dogovor će ratifikovati grčki parlament, a članstvo u NATO države članice.

UN, EU i NATO priznaće novo ime, završava Milošosk, za koje skopska televizija Telma tvrdi da glasi Republika Severna Makedonija.

Kabinet makedonskog predsednika Djordja Ivanova je saopštio da nikakvih informacija nema o svim ovim dogovorima.

„Kabinetu predsednika Republike Makedonije nije dostavljena informacija o dogovorenom okviru sa mogućim rešenjem razlika oko imena, niti informacija o poslednja dva susreta ministara inostranih poslova Republike Makedonije i Republike Grčke u Briselu i Njujorku. Kabinet predsednika Makedonije nije informisan ni o sastavu ni o radu pravnih timova dve zemlje u Atini na tekstu bilateralnog dogovora“, navodi se u saopštenju uz napomenu da je kabinet predsednika informacije o toku pregovora tražio.

Prenoseći ovo saopštenje kurir.mk podseća na izjavu Ivanova od pre deset dana da će se „dosledno držati stava koji su izgradili dosadašnji predsednici Republike Makedonije“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com