Ubistvo novinara u Kijevu

Pošto je na pragu svog stana ustreljen u ledja novinar Arkadij Babčenko (41) preminuo je u kijevskoj bolnici.

Njegova smrt ima ogroman odjek u ruskim medijima.

Babčenko je bio vojni novinar u ruskim medijima do februara prošle godine. Tada je, prema ruskim medijima, napustio Rusiju. Odlazak je objašnjavao pretnjama koje je dobijao zbog svojih izjava o katastrofi aviona T-154 u kojoj je poginuo ceo ansambl hora Aleksandrov. Babčenko je, tvrde ruski mediji, govorio da poginuli vojni muzičari, koji su putovali u Siriju, ne zaslužuju sažaljenje. Referišući se na ovaj stav, neki ruski mediji neke od zaista brojnih reakcija na ubistvo novinara, naslovljavaju sa “Smrt koja zaslužuje žaljenje“.

Babčenko je iz Rusije najpre izbegao u Prag, pa je prešao u Izrael, a završio je u Kijevu gde je na tatarskoj televiziji imao emisiju „Prime: Babčenko“.

Ukrajinska policija je objavila foto-robot ubice uz podroban opis.

Ujedinjene nacije, OEBS i druge organizacije i institucije zatražile su temeljnu istragu ovog ubistva.

Najviši predstavnici ukrajinskih vlasti priznali su da je o motivima za ovo ubistvo i njegovom izvršioci prerano govoriti, ali ukrajinskom premijeru i ministru inostranih poslova prva na pamet pada Rusija.

„Ubedjen sam da mu ruska totalitarna mašina nije oprostila poštenje i principijelnost“, napisao je na Fejsbuku ukrajinski premijer Vladimir Grojsman.

„Rusija je uvek videla neprijatelja u Babčenku“, rekao je pred Savetom bezbednosti UN ukrajinski ministar inostranih poslova Pavel Klimkin.

Babčenko se u Ukrajini opisuje „kao pravi prijatelj Ukrajine koji je svetu pričao o ruskoj agresiji“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com