Iranski sporazum: Hoće li Evropa još jednom reći NE Trampu?

Nekoliko snažnih glasova iz Evropske unije odbacilo je danas jučerašnji poziv američkog predsednika Donalda Trampa da SAD i EU zajednički pristupe pooštravanju odredbi Atomskog sporazuma sa Iranom ili će ga SAD napustiti.

Tramp je partnerima iz EU dao četiri meseca da o njegovom predlogu odluče. Na toliko je, naime, američki predsednik produžio ali „poslednji put” ostanak SAD u Atomskom sporazumu sa Iranom i na njemu zasnovanom Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije.

Istog dana je Ministarstvo finansija SAD na sankcioni spisak stavilo još 14 fizičkih lica i institucija, pošto je početkom januara na taj spisak dopalo pet iranskih kompanija.

Tramp od stupanja na funkciju američkog predsednika zastupa neprijateljski stav i prema Iranu i prema medjunarodnom sporazumu, kojim je rešen sukob oko iranskog nuklearnog programa. Sporazum sa Iranom, zasnovan na rezoluciji UN, 2015. godine su sklopili: EU, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija i SAD.

Ministarstvo inostranih poslova Nemačke je saopštilo da ta zemlja nastavlja da podržava punu primenu atomskog sporazuma, a konsultovaće se sa evropskim partnerima o zauzimanju zajedničkog stava o američkom pozivu.

Oštrije je reagovao ministar inostranih poslova Luksemburga Aselbom. On je podsetio je da je sporazum s Iranom multilatralni i operisanje ultimatumima ne vodi ničemu. Aselbom je rekao da Evropi nikako ne odgovara da pogoršava životne uslove mladih Iranaca novim sankcijama toj zemlji i tako doprinese radikalizaciji situacije.

„Prekid nuklearnog sporazuma s Iranom ne vodi ka više stabilnosti nego će naprotiv ugroziti svetski mir“, rekao je Aselbom i dodao da „mi kao Evropljani treba da stojimo iza nuklearnog sporazuma jer „Medjunarodna agencija za nuklearnu energiju je dosad stalno potvrdjivala da se Iran sporazuma pridržava“.

Evropska služba za spoljne veze saopštila je da će Brisel najpre utvrditi zajednički stav EU o izjavi Donalda Trampa u konsultacijama sa evrotrojkom i ostalim članicama EU.

„Mi smo kao i dosad privrženi punom i efikasnom ispunjavanju uslova Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije“, saopštila je ta Služba.

Posebno oštro je Trampov manevar kao štetan ocenilo Ministarstvo inostranih poslova Rusije, kojoj je pored Turske, Iran ključni partner na Bliskom istoku.

Komentatori u Moskvi smatraju da Trampov pokušaj da sruši Iranski sporazum tvrdnjama o njegovom nepoštovanju od strane Irana propao i da je američki predsednik sada promenio strategiju. On želi da unese razdor medju preostalih pet punopravnih potpisnica Sporazuma sa Iranom, pošto samostalan izlazak SAD iz sporazuma ne bi ništa promenio. Pojedini analitičari u Moskvi veruju da bi Tramp u toj nameri najpre mogao da se obrati Velikoj Britaniji.

Oglasio se i Teheran: „Iran neće prihvatiti nikakve izmene u tom sporazumu ni sada ni ubuduće. Takodje neće dozvoliti da se bilo koji drugi problemi uvezuju sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom akcije“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Irana prenose evropski mediji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com