Istraga Evropske komisije: Etihad ne upravlja Er Srbijom

VIŠE od dve godine trajala je istraga Evropske komisije o vlasničkoj strukturi u Er Srbije, a kako Večernje novosti saznaju završena je prekjuče sa pozitivnim ishodom.

Er Srbija

Iz EK je stigao odgovor da većinski vlasnik nacionalne avio-kompanije, Vlada Srbije, drži i upravljačka prava, što je u skladu sa evropskim pravilima. Tako je Etihad dobio zeleno svetlo za poslovanje po standardima EU i u našoj zemlji.

Evropska komisija je zapravo 2014. godine započela širu istragu o ulaganjima Etihada u evropske kompanije. Deo toga bilo je i preuzimanje srpskog nacionalnog avio-prevoznika. Prema pravilima EU, kojih mora da se pridržava i Srbija kao zemlja kandidat, ulagač koji nije sa Starog kontinenta, može da bude samo – manjinski vlasnik i ne sme da preuzme kontrolu nad odlučujućim poduhvatima firme.

EK je tražila pojašnjenje da li je to situacija i sa Er Srbijom. Uslov je da kontrola avio-prevoznika ostane u rukama većinskog vlasnika kako se ne bi prekršio Sporazum o otvorenom nebu, koji je i naša zemlja potpisala.

Veruje se da je nemačka Lufthanza odigrala ključnu ulogu u odluci Evropske komisije da istraže ulaganja Etihada u Evropi, zbog planova Emiraćana da povećaju svoj kapital u drugom po veličini nemačkom prevozniku Er Berlin, kao i investiranja u Alitaliju. Kao rezultat toga, naša Er Srbija se našla u unakrsnoj vatri spora Lufthanze sa Etihadom.

Upravo je i Lufthanzin direktor Karsten Špor, aprilu 2015. godine, rekao da Etihad treba da poštuje evropske zakone i da se angažuje više kako bi se izbegli sukobi sa EU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com