Izbori u Crnoj Gori: 540.026 birača bira izmedju 11 izbornih lista

Jutros u 7 sati otvaraju se birališta na 5. parlamentarnim izborima u Crnoj Gori otkako je ta država proglasila nezavisnost.

Na izborima učestvuje 11 izbornih lista, a pravo glasa ima 540.026 birača.

Birališta se zatvaraju u 20 sati.

Izbori se u Crnoj Gori odvijaju u uslovima pogoršane epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa, ali i u uslovima političkih napetosti u čijoj osnovi leži identitetski sukob, ali i nesaglasnosti oko atlantske orijentacije zemlje. Crna Gora je članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU.

Te se političke napetosti tokom poslednjih godinu dana najoštrije ispoljavaju oko pitanja crkve.

Autokefalnost crnogorske pravoslavne crkve je jedan od prioritetnih političkih ciljeva vladajuće Demokratske partije socijaliste zbog čega je u stalnom sukobu sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i što jača uticaj crkve u političkim procesima.

Demokratska partija socijalista Crne Gore, koja je samostalno ili u koaliciji na vlasti od 1991. godine, od leve građanske partije je prerasla u političku snagu koja forsira crnogorski etnički nacionalizam s ciljem jačanja crnogorske nacionalnosti u uslovima postojanja brojne populacije koja se izjašnjava kao etnički Srbi.

Izbori u Crnoj Gori predmet su prilično velikog interesa ne samo medija i država u regionu. U nekim komentarima se najavljuju kao referendumski oko pitanja koja su izvor političkih tenzija.

Prema podacima zvanične crnogorske statistike, procenjeni broj stanovnika Crne Gore na dan 31. decembra 2019. godine bio je 621.873 ili za 309 stanovnika manje nego na početku te godine. Pad broja stanovnika duguje negativnom migracionom saldu.

Jer, Crna Gora je 2019. godine imala pozitivan prirodni priraštaj od 1 promila iako je 16 od 24 crnogorske opštine imalo negativan prirodni priraštaj. Pozitivan prirodni priraštaj imale su opštine: Budva (10,3 promila), Rožaje (5,6), Tuzi (5), Podgorica (4,6), Tivat (3,6), Kotor (1,5), Bar (1,2) i Danilovgrad (0,4).

Po negativnom prirodnom priraštaju ističe se opština Šavnik (-19,3), koja je i opština sa daleko najvećim iseljavanjem stanovništva.

Negativan migracioni saldo u opštini Šavnik 2019. godine je iznosio – 59,7 promila, a za Šavnikom slede Andrijevica (-18,8), Mojkovac, Plav, Plužine, Kolašin, Bijelo Polje (-12,3), Žabljak, Pljevlja, Berane, Rožaje, Cetinje (-6,9), Nikšić i Tuzi (-3,6).

Najveći pozitivni migracioni saldo ima Budva (+14,1).

U prvom kvartalu ove godine u Crnoj Gori je bilo 190.202 zaposlenih ili 2,9% manje nego u prvom kvartalu 2019. godine.

Procenjeni realni rast BDP-a u prvom kvartalu 2020. godine iznosio je 2,7%. Podaci za, zbog pandemije, kritični drugi kvartal još nisu objavljeni, ali Crna Gora spada u ekonomije presudno zavisne od turizma.

Prosečna neto plata u junu 2020. godine u Crnoj Gori je iznosila 527 evra.

Na glasačkom listiću za današnje parlamentarne izbore nalaze se sledeće izborne liste:

1. Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosledno

2. Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović

3. Hrvatska građanska inicijativa. Svim srcem za Crnu Goru.

4. SDP-Jaka Crna Gora-Ranko Krivokapić

5. Hrvatska reformska stranka Crne Gore

6. dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – dr Srdjan Pavićević (Gradjanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupa birača CIVIS i nezavisni intelektualci)-Gradjani!

7. Albanska koalicija „Jednoglasno“, Demokratska partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez za Crnu Goru.

8. Odlučno za Crnu Goru! DPS-Milo Djukanović

9. Za budućnost Crne Gore – Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija) Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida CG, Jugoslivenska komunistička partija CG, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde CG)

10. Albanska lista

11. Aleksa Bečić – Miodrag Lekić „Mir je naša nacija“ – Demokrate – Demokratska Crna Gora-Demo-Partija penzionera invalida i restitcije-Gradjanski pokret nove ljevice.

One thought on “Izbori u Crnoj Gori: 540.026 birača bira izmedju 11 izbornih lista

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com