Jesu li vam vratili pare za let otkazan zbog Covid-19

Prema direktivi Evropske unije, avio-kompanije su dužne da, u slučaju otkazivanja leta, putnicima pare vrate u roku od sedam dana. Sve ostalo je obično nelegalno nevoljno kreditiranje kompanija od strane kupaca.

Iako po razmerama nepoštovanja ove direktive nemačka avio-kompanija Lufthansa ne spada baš medju najgore, ona je najviše kritikovana jer je samo u Nemačkoj iz sredstava poreskih obveznika dobila pomoć od neverovatnih devet milijardi evra.

Po toj rang listi, najgora je bila kompanija Laudamotion, koja je o propisanom roku vratila samo 2% para, malo bolji je bio Eurowings (4%), pa Swiss (5%), Condor (7%) i Ryanair (7%).

Većina ovih crnih rekordera u vlasništvu je kompanije Lufthansa, koja je za period koji obuhvata ovaj rejting (april-juli) u propisanom sedmodnevnom roku vratila 19% novca za karte kupljene za otkazane letove.

Prošle nedelje je Lufthansa saopštila da je nerešeno ostalo još 1,4 miliona zahteva za povraćaj para, iako je od početka godine 5,4 miliona putnika dobilo nazad 2,3 milijarde evra.

Lufthansa je objasnila da su otkazivanja letova u normalnim prilikama izuzetak, dok su u vreme korona-epidemije bila pravilo. Otud nepoštovanja propisanog roka od 7 dana.

Sem toga, izvestio je ARD, kompanija je odlučila da se putnicima za ovaj propust revanšira tako što do kraja godine neće naplaćivati nikakvu taksu za promenu datuma putovanja ili destinacije.

Pravima putnika na brz povraćaj novca bavi se više specijalizovanih portala, a neki posrednici u tom poslu pripretili su, recimo, loukosteru Rajaneru tužbom.

Portal za zaštitu prava avio putnika Fairplane objavio je početkom avgusta rang listu kompanija po ažurnosti izvršavanja obaveze povraćaja novca za karte otkazanih letova od aprila do jula.

Loukoster EasyJet je u propisanom roku vratio 96% sume koju su putnici platili za otkazane letove.

Na drugom mestu je mnogo manje ažurna kompanija Austrian Airlines (58%), zatim sledi Singapore Airlines (39%), na četvrtom mestu Lot (29%) i na petom mestu United (25%).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com