Izbori u Rusiji: Da li je Putinova generalna proba uspela

U Rusiji su upravo održani izbori, koji su i u samoj Rusiji a naročito na veoma zainteresovanom Zapadu, prikazani kao generalna proba pred parlamentarne izbore za Državnu dumu, koji se održavaju 2021. godine.

Prema oceni Putunovoj vlasti nesklonog lista „Vedomosti“, ishod je za „Jedinstvenu Rusiju“ pozitivan.

Izbori 18 gubernatora, 11 regionalnih skupština, 22 gradske skupštine i dopunski izbori za Državnu dumu, trajali su tri dana, gradjani su mogli da glasaju kod kuće, na izbornim mestima oko svoje kuće, u autobusima, a u dva regiona mogli su da glasaju putem Interneta.

Na izborima u 4 izborna okruga, tri poslanička mesta u Državnoj dumi je osvojila „Jedinstvena Rusija“, a 1 „Pravedna Rusija“.

Svih 18 gubernatora izabrano je u prvom krugu: njih 12 su kandidati „Jedinstvene Rusije“, 4 su nezavisni, 1 je kandidat Liberalno demokratske partije, a 1 „Pravedne Rusije“.

U regionalnim skupštinama svih 11 subjekata RF, u kojima su izbori održani „Jedinstvena Rusija“ je osvojila većinu.

Od 22 gradske skupštine, „Jedinstvena Rusija“ nije dobila većinu u Tomsku, Novosibirsku i Tambovu.

Za zapadne medije, glavne teme ovih ruskih izbora bile su: kako će na njihov ishod uticati slučaj Navaljni, kako će na izborima proći njegova taktika „glasaj pametno“ i najzad, koliko je na izborima bili nepravilnosti.

Navaljni i njegove pristalice su svoj sistem „glasaj pametno“, odnosno za onoga ko realno može da pobedi kandidata „Jedinstvene Rusije“, propagirali u Novosibirsku i Tomsku.

Kako je objavio Komersant, upravo Novosibirsk i Tomsk spadaju u tri od ukupno 22 grada, u čijim gradskim skupštinama „Jedinstvena Rusija“ nije osvojila većinu.

Kako je kao top vest objavio nemački ARD, upravo su u Tomsku u lokalni parlament ušla dva saradnika Navaljnog. „Jedinstvena Rusija“ je ostala pojedinačno najjača partija, ali je izgubila većinu (ima 11 od 37 mesta), pa je, po oceni ARD-a, plan Navaljnog u sibirskom gradu Tomsku – uspeo.

U Novosibirsku, javila je opoziciona „Novaja gazeta“, veliki uspeh je ulaskom u lokalni parlament ostvario šef izbornog štaba Navaljnog Sergej Bojko (koalicija „Novosibirsk 2020“), a mesto u parlamentu Novosibirska garantovano je, prema tom listu, za još najmanje pet saradnika Navaljnog.

Komersant izveštava da je „Jedinstvena Rusija“ u Novisibirsku osvojila 23 od 50 mesta, ali su se toj stranci priključila tri nezavisna kandidata, tako da je vlast obezbeđena.

Ruski politolog Oleg Bondarenko za izdanje Vzgljad ocenjuje da „pametno glasanje“ nije moglo da uspe iz dva razloga: prvo, demokratski lager se nikad nije odlikovao jedinstvom i drugo, veliki broj opozicionara ne bi želeo da vidi kako „pametno glasanje“ za rezultat ima pobedu kandidata Komunističke partije.

Komunistička partija je i u Novisibirsku i u Tomsku druga po broju glasova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com