Nemačka vlada: Tri laboratorije potvrdile novičok kod Navaljnog

Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert saopštio je danas da su tri nezavisne laboratorije u Francuskoj, Švedskoj i Nemačkoj nezavisno potvrdile da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan bojnim otrovom iz grupe novičok, objavio je prvi kanal nemačkog javnog servisa (ARD).

Prethodno je nalaz lekara berlinske bolnice Charite da je ruski opozicionar otrovan potvrdila laboratorija Bundesvera u Minhenu.

Prema navodima ruskog opozicionog lista Novaja gazeta, francuski predsednik Emanuel Makron lično je telefonom obavestio ruskog predsednika Vladimira Putina da je Francuska sprovela sopstveno ispitivanje i utvrdila isto što i Nemačka, da je Navaljni otrovan bojnim otrovom iz grupe novičok.

Pozivajući se na Francusku potvrdu tog razgovora, Novaja gazeta piše da je Makron osudio ta kriminalna dejstva protiv Navaljnog, od ruske strane tražio objašnjenje i da krivci krivično odgovaraju. On je izrazio solidarnost s Nemačkom u svemu što preduzima.

Putin mu je, prema istom izvoru, odgovorio da su „neprihvatljiva gola i ni na čemu nezasnovana okrivljavanja ruske strane“.

Kremlj je takodje izvestio o ovom razgovoru, do koga je došlo na inicijativu francuske strane, ali se nalazi francuske laboratorije ne pominju.

Putin je, prema saopštenju Kremlja, insistirao na tome da Nemačka Rusiji pošalje biomaterijale i zvanične zaključke o rezultatima analize uzoraka uzetih od Navaljnog i da se organizuje zajednički rad sa ruskim lekarima.

Na više puta ponovljen zahtev državnog tužilaštva Rusije, Ministarstvo pravde Nemačke nije ruskoj strani dostavilo uzorke koji trovanje novičokom dokazuju.

Nemačka je saopštila da će te dokaze uputiti Organizaciji za kontrolu zabrane hemijskog oružja čiji je i Rusija član.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com