J.P. Morgan prognozira: 2019. totalni američko-kineski rat i posledice

Analitičari investicione banke J.P. Morgan, kao najverovatniji ishod, prognoziraju da će tokom 2019. godine američko-kineski trgovinski rat ući u treću fazu i carine od 25 odsto će biti uvedene na ukupan kineski izvoz na američko tržište.

To znači na robu vrednu celih 500 milijardi dolara.

To će imati negativne posledice po kinesku ekonomiju i tržište akcija, ocenjuje se u studiji koju potpisuju, izmedju ostalih, Pedro Martins junior i Radživ Batra.

Trenutno su na snazi carine na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz u SAD i 60 milijardi dolara vredan američki uvoz u Kinu.

„Nema jasnih znakova ublažavanja konfrontacije izmedju Kine i SAD u skoro vreme“, zaključuju analitičari J.P. Morgan, a prenosi Business Insider.

Oni ocenjuju da će uvodjenje carina na svu kinesku robu, na rast kineskog BDP-a uticati sa oko 1 odsto ukoliko Kina ne odgovori protivmerama.

Direktan uticaj izazvaće pad od 0,3% i to najvećim delom preko udara (i cenovnog i količinskog) na kineski izvoz u SAD. Pašće i kineski uvoz, a uvoz poluproizvoda radi izvoza čini trećinu kineskog bruto uvoza.

Indirektan uticaj vršiće se preko potrošnje (-0,2%), investiranja (-0,5%) i raspoloženja (-0,4%). Više carine smanjiće profitnu marginu kineske proizvodnje, opašće interes za investiranje i zapošljavanje što će smanjiti potrošnju preko smanjenih dohodaka.

Ukoliko i SAD i Kina uvedu carinu od 25% na sav uvoz, to će prihode kompanija uključenih u MSCI China Index smanjiti za 2,6 procentnih poena i usporiti rast sa 15% na 12,3%.

J.P. Morgan ocenjuje da će najviše biti pogodjeni sledeći sektori kineske ekonomije: energetika, IT sektor i industrija.

S druge strane, sektoru poput nekretnine, osiguranje, finansije, telekomunikacije i komunalne usluge ne generišu prihode iz SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com