Ruski milijarder tužio Sotheby’s: Preplatio slike milijardu dolara

Ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev tužio je aukcijsku kuću Sotheby’s pred Federalnim sudom na Menhetnu jer je pomagala švajcarskom trgovcu umetničkim delima Iv Buvijeu i saučestvovala u šteti od milijardu dolara, koju je pretrpeo Rus, prenose vest Blumberga ruski mediji.

Ribolovljev, koji je postao poznat pošto je kupio (pa prodao) da Vinčijevu sliku „Spasitelj sveta“, tvrdi da je Sotheby’s učestvovao u prodaji slika Švajcarca znajući da će ih on odmah preprodati po neosnovano visokoj ceni.

Leonardovu sliku je Rus 2013. godine platio 127,5 miliona dolara, a krajem 2017. godine je prodao za 400 miliona dolara.

Ruski forumaši su ismejali umetnički udes Ribolovljeva.

Magazin Forbs bogatstvo Dmitrija Ribolovljeva procenjuje na 6,8 milijardi dolara. Imao je dug, mučan i skup razvod sa ženom Elenom, posle 23 godine braka. Magazin Forbs ga je stavio na drugo mesto liste najpoželjnijih ruskih neženja.

Po obrazovanju je lekar. Obogatio se, kao većina ruskih oligarha, 90-tih godina kada je postao vlasnik Uralkalija. Firmu je u medjuvremenu prodao.

Suvlasnik je Banke Kipra.

Od 1995. do 2011. godine je živeo u Švajcarskoj, a od te godine u Monaku, gde je vlasnik istoimenog fudbalskog kluba.

Aukcijskoj kući se na teret stavlja „najveća umetnička prevara u istoriji“.

Ribolovljev traži da mu Sotheby’s nadoknadi 380 miliona dolara štete, a ostalo Švajcarac.

Rubolovljev je tokom deset godina na aukcijske kuće Sotheby’s kupio 38 slika za dve milijarde dolara i tvrdi da ih je preplatio za milijardu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com