Kadrovski cirkus u Nemačkoj: I posle Masena, Masen

Nemačke socijaldemokrate su se načisto pogubile: najpre su najcrnjim rečima optuživali šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka za gledanje kroz prste najcrnjoj desnici, ali su istovremeno uveravali da Hans Georg Masen nikako neće biti razlog za raspad nemačke vladajuće koalicije.

Onda su napravili ne samo truli nego i sraman kompromis: Hans Georg Masen smenjen je sa mesta šefa Službe za zaštitu ustavnog poretka da bi bio unapredjen na mesto državnog sekretara u Ministarstvu policije i gradjevinarstva. Sledilo je i odgovarajuće povećanje plate.

Ali da ne bude malo razloga za zgražavanje birača, pola godine pred neizvesne evropske izbore, Masenu je novo mesto obezbedjeno tako što je kadar SPD-a, državni sekretar Jirgen Adler (55), ne samo iz čista mira nego baš uprkos svojim rezultatima, unapredjen u penziju.

Ne odustajte, ima još: Adler je u stvari kaznu primio dva dana pred održavanje saveznog skupa o nestašici stanova, koji je mesecima i mesecima lično pripremao, sve sa predlozima za rešenje problema. Nestašica stambenog prostora po pristupačnim cenama je, posle izbeglica, najveća nemačka briga.

Na ovu gubitničku kadrovsku kombinatoriku SPD-a nemački mediji i javnost su reagovali s neočekivano visokim dozom cinizma sve do samozaborava. Mediji su, pre nego što se otkaz desio, glasnije nego političari tražili otkaz za Masena. Sad kad je smenjen unapredjenjem, mediji se grade kao da je smenjivanje podjednako neutemeljeno kao i unapredjenje.

Šefica socijaldemokrata Andrea Nales pokušala je svoju višestruko trulu poziciju da objasni tvrdnjom: „Socijaldemokrate su u vladu ušle da bi poboljšale život ljudi… I moramo istrpeti“

Birači njih više neće da trpe. Alternativa za Nemačku je, po najnovijim anketama, prešišala socijaldemokrate i sada je druga po snazi stranka u Nemačkoj.

Ovakav cirkus, neminovno se završava kao na daskama neuigranog školskog pozorišta: kad je sve već otišlo predaleko, šefica Socijaldemokratske partije Nemačke Andrea Nales piše pismo kancelarki Angeli Merkel i ministru policije i gradjevinarstva Horstu Zeehoferu, i kao loš student, moli za još jedan ispitni rok i popravni ispit!!!

Jer, “reakcije stanovništva pokazuju da smo se prevarili. Mi smo izgubili poverenje, umesto da ga obnovimo“, piše Nales uverena da koalicija može naći bolja rešenja, saglasna osećaju pravičnosti naroda.

Udovoljeno joj je: početkom sledeće nedelje cirkus se, povratkom slučaja Masen na dnevni red, nastavlja. I s nestrpljenjem se očekuju nove ubitačne ideje socijaldemokrata, u vreme kad im vakat nije.

One thought on “Kadrovski cirkus u Nemačkoj: I posle Masena, Masen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com