Nemačka kancelarka priznala grešku: Veoma mi je žao

Šef Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka Hans Georg Masen (55) neće sa te funkcije biti smenjen na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova i građevinarstva, nego na funkciju specijalnog savetnika za medjunarodne odnose i neće biti kažnjen povećanjem plate nego će mu plata ostati ista.

Masen je smenjen zbog svojih izjava o nemirima u istočnonemačkom gradu Hemnic, koji su usledili pošto je ubijen jedan Nemac, a za ubistvo osumnjičena tri azilanta.

Šefovi tri stranke vladajuće nemačke koalicije odmah su učitali moguće posledice bure koju je u javnosti, a naročito u medijima, izazvala njihova prvobitna odluka od početka nedelje, pa su je bez prvobitnog natezanja ovog vikenda tako preinačili.

Nemačka kancelarka Angela Merkel se javno samokritikovala jer, pri donošenju prvobitne odluke, nije dovoljno mislila o tome „šta ljude istinski pokreće“ te zbog toga „veoma žali“. Ispravljena odluka – novoizmišljena funkcija za Masena i njegova plata bez povećanja – je „veoma pravična i može se braniti“, rekla je kancelarka.

Ipak, Masen-brljotina najviše je na teret stavljena šefici Socijaldemokratske stranke Andrei Nales, koja je svoj zahtev za smenom Masena (CDU) isposlovala tako šlampavo da bi njenoj stranci to moglo više štetiti nego koristiti.

Danas su se mnogi mediji podsetili na 20-godišnjicu parlamentarnih izbora, na kojima je Gerhard Šreder SPD-u obezbedio rezultat, kakav nije nikad pre ili posle, imala ne samo ta, nego pojedinačno nijedna nemačka stranka.

 

Trenutno, što se podrške birača tiče, SPD gleda u ledja Alternativi za Nemačku. I mediji, koji svaki potez Andree Nales naduvavaju u grešku neslućenih razmera, ne znaju šta rade.

Ali i kratkoročno i dugoročno u mnogo većoj opasnosti su regionalna bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU) i njen šef Horst Zeehofer. On je najpre čvrsto podržao svog šefa Nemačke službe za zaštitu ustavnog poretka, a onda se saglasio najpre s njegovom smenom unapređenjem, a zatim i sa povlačenjem te odluke… Na pokrajinskim izborima u Bavarskoj, sudeći prema upornim rezultatima anketa, CSU čeka dosad toj stranci nepoznata karastrofa, a Zeehofera, posle tih izbora, kraj političke karijere. Mada, njemu su već zvonili…

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com