Kako se 90-ih naoružavala Hrvatska: Srećom smo imali potraživanja prema Rusima

Na Hrvatskoj radio televiziji (HRT) upravo se prikazuje serija o hrvatskim premijerima. Večerašnji nastavak posvećen je prvom i ratnom premijeru nezavisne Hrvatske Franji Greguriću. U toj priči dobar deo posvećen je dobrim vezama Gregurića u Rusiji i ulozi tih veza u naoružavanju Hrvatske. Taj deo je poučan za Srbiju koja veruje da su njene veze u Moskvi bolje od hrvatskih.

Svedočeći o ulozi Gregurića u naoružavanju Hrvatske, hrvatski biznismen Davor Štern je rekao da je Hrvatska na početku rata imala dva MIG-a (jedan prebeg, a jedan se zatekao na remontu u Hrvatskoj), a da ih je na kraju rata imala više nego danas. Gregurić je, rekao je Štern, išao na pregovore u Sloveniju.

„Imali smo sreće da su postojala potraživanja Hrvatske od Rusije. Ali o detaljima ne mogu govoriti“, rekao je večeras Gregurić i dodao da su mnogi imali veze (i u Rusiji) od pre i svi koji su mogli da doprinesu (naoružavanju) dali su svoj doprinos.

U emisiji posvećenoj bivšem hrvatskom premijeru Franji Greguriću posebno je hvaljen njegov ruski angažman dok je kao rukovodilac firme Astra bio u Moskvi.

„Njemu se ima zahvaliti što je opstala naša brodogradnja“, rekao je Štern.

„Rusi su za vreme rata mnogo kupovali naše brodove, da su bili loše raspoloženi prema nama ne bi to činili“, rekao je Štern.

Gregurić je u Moskvi bio veoma uticajan, za njegovo vreme smo imali tamo mnogo posla, izvoz duvana je bio ogroman uprkos nezadovoljstvu Bugarske, rekao je poznati hrvatski ekonomista i privrednik Gusto Santini, a slovenački političar Lojze Peterle je rekao da je Astra u Moskvi imala previše posla, pa je pozvala Slovence i ponudila im deo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com