Novotni: Dugovi Agrokora 5 milijardi evra

Hrvatsku kompaniju Agrokor nije u ovo stanje dovela samo kupovina Merkatora, kaže za Ekonomske Vesti poznati hrvatski ekonomsita Damir Novotni.

„Agrokor je intenzivno investirao, naročito u zadnjih pet godina, rekao bih preinvestirao se i to isključivo iz kreditnih izvora. Od ukupnog duga Agrokorovog na Merkator se odnosi samo 300 miliona evra, a Agrokor ima duga preko pet milijardi evra“, kaže Novotni.

Agrokor je, kaže on, imao snažnu ekpsanziju a investicije nije finansirao iz dugoročnih nego iz kratkoročnih izvora.

„Od ukupnog duga Agrokora on ima samo 15 odsto vlastitog kapitala što je nedovoljno za ekspanziju. Ako usporedimo sa Delezom, koji je kupio trgovinski lanac u Srbiji, koji ima vlastiti kapital tri puta veći u odnosu na proporcije koje ima Agrokor. Odnos izmedju vlastitog kapitala i dugoročnih izvora s jedne i kratkoročnih izvora sa druge strane je u Agrokoru jako nepovoljan“, kaže Novotni.

Dr Novotni ne veruje da bi Agrokor sadašnje probleme mogao da reši prodajom nekih svojih firmi.

„U krakom roku-ne. U kratkom roku to nije moguće zato što su to dugoročne investicije u velike trgovačke centre pa je moja procena da se to u kratkom roku ne može prodati. To je naravno i pitanje lokacija i prometa u tim trgovačkim centrima“, kaže Novotni.

On smatra da je u ovom trenutku najizglednije da se proda „Jamnica“, proizvodnja vode, i Ledo proizvodnja sladoleda.

„Ali tržišna cijena te dvije kompanije bi bila negde oko 450-500 miliona evra što nije ni približno dovoljno da se pokriju dugovi“, kaže Novotni.

On smatra da su Agrokorove firme u Srbiji u boljem stanju od ukupnog stanja Agrokora, mada je nelikvidnost prisutna u maloprodajnim objektima i u Srbiji jer su troškovi ogromni a ne stvara se odgovarajuća profitabilnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com