Kinezi manje kupuju automobile, Jaguar otpušta radnike

Najveći britanski proizvodjač automobila Jaguar Land Rover najavio je za 2019. godinu ukidanje 4.500 radnih mesta zbog pada prodaja u Kini, posledica dizel-afere u Evropi i nesigurnosti oko britanskog izlaska iz EU.

Kako prenosi londonski Gardijan, redukcija radnih mesta najvećim delom će se odnositi na menadžerske kadrove u Velikoj Britaniji i gradovima kao što su Koventri i Gejdon.

JLR je aprila prošle godine već ugasio 1.000 radnih mesta u svojoj fabrici u Solihalu, a 2.000 zaposlenih u fabrici Kastl Bromvič prešli su na trodnevnu radnu nedelju.

Kompanija će najpre pokušati s dobrovoljnim odlascima, tvrdi list.

Prodaje Jaguar Land Rover pale su u 2018. godini u odnosu na 2017. za 4,6 odsto, a prodaje na auto-tržištu u Kini za više od petinu. Samo u decembru prodaje JLR u Kini manje su nego u decembru 2017. godine za 42,4 odsto, nastavlja Gardijan.

Izvršni direktor kompanije Ralf Spet potvrdio je, prenosi Gardijan, da se kompanija suočava sa višestrukim geopolitičkim i regulatornim potresima i tehnološkim iskušenjima.

Zato je JLR usvojio program štednje na troškovima u iznosu od 2,5 milijardi funti i planira da stotine miliona funti uloži u proizvodnju električnih automobila u mestu Volverhempton i izgradnju nove fabrike baterija na Hams Hol u Birmingemu, koja će početi da radi 2020. godine.

Vlasnik Jaguar Land Rover je indijski konglomerat Tata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com