Zašto je smanjena prodaja automobila na kineskom tržištu?

Kinesko udruženje proizvodjača automobila ocenjuje da su aktuelni ekonomski pritisci najpre pogodili radnike u malim i srednjim preduzećima u kineskim gradovima trećeg i četvrtog nivoa, koji su poslednjih godina bili glavni kupci na tržištu automobila.

„U gradovima trećeg i četvrtog nivoa, odakle je dolazila auto-tražnja poslednjih godina, narod u 2018. godini nema toliko novca za potrošnju koliko je imao ranije”, kaže Hu Haidong , pomoćnik generalnog sekretara Kineskog udruženja proizvodjača automobila, a prenose kineski mediji na engleskom jeziku.

On dodaje da su mala i srednja preduzeća najpre pogodjena teškoćama zbog ekonomskih pritisaka, a „potrebno je dve do tri godine da bi se oporavila potrošnja posle pada izazvanog talasom otpuštanja”.

Zato je neizbežno da kineski auto-brendovi više napora ulažu u razvoj i proizvodnju automobila na nove energije pri čemu se pre svega misli na električne automobile.

Tokom 2018. godine u Kini je prodato više od milion putničkih  „the new energy“ automobila, što je rast od 88,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Američka kompanija Tesla u ponedeljak je počela gradnju svoje Gigafactory u Šangaju, gde namerava da proizvodi „Model 3“, što bi trebalo da bude značajan podsticaj kineskom sektoru električnih automobila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com