Kinezi testirali autobus kroz koji mogu proći automobili

Prvo ulično testiranje novog kineskog autobusa ove je nedelje obavljeno u kineskoj pokrajini Henei. „Transit Elevated Bus“ (TEB), ima podignuto podnožje kako bi propustio automobile koji se ulicom kreću brže od njega. Kinezi se nadaju da će ova novotarija barem malo ublažiti ubitačne gužve koje su svakodnevnica na njihovim ulicama.

TEB

TEB ima dva nivoa. Konstruisan je tako da na spratu sede putnici, a ispod njih prolaze vozila visine do dva metra. Dug je 21 metar, pokreće ga struja, i može prevesti oko 300 putnika.

Postiže brzine do 60 km/h, a kreće se po šinama koje su položene oko ulice. Moguće je povezati četiri TEB-a, čime nastaje impresivno vozilo javnog prevoza koje može primiti skoro 1.200 putnika.

Testiranje je prošlo uspešno, a kineski mediji su novi autobus već proglasili budućnošću javnog prevoza.

Kako kaže inženjer koji ga je konstruisao, Song Joužou, najveća prednost novog vozila je to što zauzima vrlo malo prostora.

„TEB radi isto što i podzemna železnica, a za samo jednu petinu troška“, objasnio je drugi inženjer uključen u projekat.

Proizvođač navodi da jedan TEB u svakodnevnom prometu može zameniti 40 običnih autobusa. Još nije poznato kada će novo vozilo ući u opštu upotrebu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com